Німецька преса: нелегко підтримувати «нормальні» відносини з Києвом

Німеччина – Візит міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра до Києва не залишився непоміченим у німецькомовній пресі. Водночас газети аналізують стан реформ в Україні.
«Роз’їдена корупцією країна вже давно б збанкрутувала, якби не фінансова допомога Міжнародного валютного фонду, – пише німецька газета «Märkische Oderzeitung». – А головні політичні особистості – Президент Ющенко й глава уряду Тимошенко – от уже кілька років запекло ворогують між собою, замість того, щоб піклуватися про вирішення проблем». З огляду на таку ситуацію, зазначає далі видання, «не так уже й просто підтримувати нормальні відносини із Києвом». «Тому той факт, що німецький і польський міністри разом полетіли туди, мав передусім символічний характер», – наголошує німецька газета «Märkische Oderzeitung».

Українські політики реформами не цікавляться

Австрійська газета Die Presse пише про реформаторський затор в Україні. При цьому саме перетворення в економіці є головною передумовою для отримання подальшого кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду. «Умови, які висувають кредитори, передбачають обмеження соціальних витрат або підвищення цін на газ. Але ще жоден політик не продемонстрував зацікавленості у підвищенні пенсійного віку, скороченні пенсій або оголошенні великомасштабних економічних реформ», – констатує газета. Далі видання зауважує: «Навряд чи можна знайти іншу країну, яка споживала б більше енергії, ніж Україна. Через це головна експортна галузь – металургія – майже втратила свою конкурентноздатність. Вона програє конкурентам із країн Азії. Але навіть попри великі обсяги споживання енергії, державний енергетичний концерн «Нафтогаз» не має від цього ніякого зиску. Він перебуває на межі банкрутства, оскільки це підприємство, яким зловживають як політичним інструментом, працює нерентабельно», – пише австрійська газета Die Presse.

Студентські протести охопили всю Німеччину

Серед інших тем німецькомовної преси – протести студентів у Німеччині, які вимагають скасувати плату за навчання й переглянути окремі моменти Болонського процесу, до якого свого часу приєдналася й Україна. Протести упродовж тижня стали найбільшими в Німеччині за останні роки. В газеті «Frankfurter Rundschau» читаємо: «Місто Іббенбюрен: сидяча блокада; місто Оснабрюк: захоплено ратушу; місто Бохум: взято символічним штурмом школу… Стрічка новин на сторінці страйкарів ще в середу засвідчила успіх організаторів. Їм вдалося мобілізувати студентів. Причому на вулиці вийшла не тільки купка вічно лівих у таких відомих університетських містах, як Гайдельберг, Мюнстер або Берлін, молоді люди по всій Німеччині – від Констанца до Бремена – взяли участь у демонстраціях за покращення умов освіти», – наголошує газета «Frankfurter Rundschau».

Видання «Frankfurter Allgemeine Zeitung» вказує на те, що головна помилка при втіленні Болонського процесу полягає у відсутності належного фінансування вищих шкіл, яким наказали провести глибокі реформи. «Вже сьогодні можна сказати, що деякі цілі так і не вдалося досягти: дуже щільні навчальні плани при потужному часовому тиску приводять зовсім не до збільшення, а до зменшення мобільності студентів у Європі. Проблеми загострилися ще й внаслідок того, що університети зобов’язали приймати більше студентів, але при цьому не розширили викладацький склад. Вже тривалий час міністр освіти Німеччини говорить про більшу гнучкість при втіленні реформ. Тепер настав час, щоб на зміну словам прийшли дії», – зазначає газета «Frankfurter Akllgemeine Zeitung».

(Німеччина – Прага – Київ)