Окремі депутати можуть входити до складу коаліції – ухвала парламенту

Під час пленарного засідання Верховної Ради України. Київ, 9 березня 2010 року.

Верховна Рада України ухвалила закон, яким внесла зміни до свого Регламенту, що передбачають дозволити формувати коаліцію фракціями й окремими депутатами. За ухвалення цього документа проголосували 235 народних депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі. До КСУ сьогодні надійшло подання депутатів щодо процедури формування коаліції
Згідно із законом, коаліція депутатських фракцій – це сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій та на засадах, встановлених Конституцією України і Регламентом Верховної Ради, об’єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Коаліція формується упродовж одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради або протягом одного місяця від дня припинення діяльності попередньої коаліції.

До коаліційної угоди додається список народних депутатів, що сформували коаліцію особистими підписами народних депутатів, і такий список є невід’ємною складовою коаліційної угоди. Також передбачено, що коаліція вважається сформованою від моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні парламенту на підставі поданих до апарату Верховної Ради документів.

Повідомлення про формування коаліції, коаліційна угода та персональний склад коаліції не пізніше, ніж через 4 дні після офіційного оголошення на пленарному засіданні, публікується у газеті «Голос України».

4 березня Верховна Рада ухвалила цей законопроект у першому читанні.

Сьогодні спікер Володимир Литвин оголосив про початок розгляду питання в другому читанні, посилаючись на те, що депутати одержали необхідні документи. Голова регламентного комітету, регіонал Олександр Єфремов заявив, що комітет підготував порівняльну таблицю щодо законопроекту до другого читання й запропонував депутатам приступити до розгляду поправок.

Згiдно з рiшенням КСУвід 2008 року, коалiцiю можуть сформувати лише фракції.

До КСУ надійшло подання депутатів щодо процедури формування коаліції

68 депутатів Верховної Ради просять Конституційний Суд дати офіційне тлумачення порядку формування парламентської коаліції й статусу позафракційних депутатів. Як повідомляє прес-служба КСУ, відповідне подання надійшло 9 березня.

Зокрема, депутати просять розтлумачити положення частини 6 статті 83 Конституції й частини 4 статті 59 Регламенту Верховної Ради, затвердженого законом від 10 лютого.

Положення частини 6 статті 83 Конституції передбачають, що в парламенті за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входять більшість депутатів від конституційного складу парламенту, а положення частини 4 статті 59 Регламенту говорять, що народний депутат, якого виключили зі складу депутатської фракції, є позафракційним.

Відповідно до регламенту КСУ, конституційне подання передали на вивчення секретаріату Суду.