Закарпатці протестують проти створення нового табору для тримання нелегальних мігрантів

Мешканці двох сіл заблокували під’їзди до військового містечка

Ужгород – Скандал навколо створення нового пункту для утримання нелегальних мігрантів розгорається у Закарпатті. Проти цього виступають місцеві жителі. Обласна влада також проти. У Міністерстві ж внутрішніх справ кажуть, що про спротив закарпатців їм нічого не відомо.
Лише наприкінці 2008 року у Закарпатті закрили пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів «Павшино». Тоді громадськість регіону полегшено зітхнула, адже домагалися цього роками. Проте вже за рік – у жовтні 2009-го – тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вирішив, що табір доцільно відродити – на базі колишнього військового містечка поблизу села Дерцен Мукачівського району.

6 січня цього року з’явилося розпорядженням Кабміну, яким ціле військове містечко передали від Міністерства оборони Міністерству внутрішніх справ. Тепер же, представники обох міністерств підписали відповідні акти. Хоча оглянути об’єкт їм так і не вдалося – до нього чиновників не допустили селяни.
Військовий житловий будинок, який хочуть переобладнати під житло для затриманих нелегальних мігрантів


«Інформація дійшла вчора до людей, як результат – цілі села зібралися, щоби не допустити розміщення пункту тимчасового тримання нелегалів. І ми всі тут стоїмо проти нього, і всі мешканці Мукачівського району готові стояти з нами», каже голова Форношівської сільської ради Василь Химинець.

Нічого проти самих людей, а проти дій влади...

Насамперед селяни побоюються, що разом із нелегалами з’являться нові інфекційні хвороби. До того ж, прецедент уже був. Йдеться про спалах черевного тифу азіатського походження наприкінці 2005-го у Перечинському районі області. Крім того, говорять про те, що табір планують будувати між селами, а старшокласники з Форноша щодня ходять пішки і їздять на велосипедах у Дерценську школу. Тож, батьки і хвилюються за безпеку своїх дітей.

«Та проти самих людей не маємо нічого проти, але діти наші в Дерцен ходять в школу, і ходять повз цей пункт. Якось страшно за дітей…»

«Лише недавно «Павшино» закрили, а вже про новий пункт говорять. Між іншим, кілька років тому був спалах черевного тифу у нас від азіатів. Чого ж тепер очікувати?»

Закарпатська влада також вважає, що розміщення табору нелегалів у туристичному краї, який межує із чотирма країнами Європи, є хибним рішенням. У мігрантів завжди існуватиме спокуса знову нелегально перетнути кордон, каже голова ОДА Олег Гаваші: «Влада Закарпаття зробить все, щоб табір не розміщався на території Закарпаття».

МВС поки що не чує і не бачить

Високопосадовці ж МВС кажуть, що їм нічого не відомо про акцію протесту, при цьому наголошують, що це територія не селищної ради, а колишня база Міністерства оборони.

«Ні, я такого не чув. То не їхня територія, то військове містечко колись там було », – заявив Радіо Свобода перший заступник Департаменту у справах громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб МВС Віктор Давиденко.

Хоча, як зазначив, пан Давиденко, влада дослухатиметься до протестів громадськості.

Поки пересічні закарпатці мітингують, а чиновники думають, як позбутися нового головного болю, дехто говорить про таке: комусь дуже вигідно, аби в Закарпатті працював табір для нелегалів. Може, тому, що через область вже налагоджені канали переправляння мігрантів.