Молотом по світовому коктейлю

Мапа розподілу Польщі між союзниками, нацистською Німеччиною і СРСР

Київ – Усі жертви Другої світової війни – на совісті США та Європи, які своїм невтручанням, а то й прямою підтримкою, дозволили зміцнитися німецькому нацизмові. Не Сталін і СРСР винні у тому, що довелося підписати пакт Молотова-Ріббентропа, – у Росії просто «не залишалося інших вигідних варіантів убезпечити власні національні інтереси». До того ж Західна Україна і Західна Білорусь і так були «споконвічно російськими територіями». Це майже дослівні тези фільму «Коктейль Молотова», презентованого у Києві Посольством Російської Федерації в Україні.
Фільм «Коктейль Молотова» створений Асоціацією «Наше кіно» на замовлення «Телекомпанії НТВ» у 2009 році. Цей фільм є другим серед тих, які представляє Посольство Росії в Україні й демонструє у Російському центрі науки і культури в Києві у рамках проекту «Велика Вітчизняна – таємне і явне». Автором проекту є радник-посланець Посольства Всеволод Лоскутов.

Першим показали фільм «Чи міг Сталін зупинити Гітлера?», а третім анонсовано документальну картину – «Таємниці секретних протоколів».

Мета проекту – дати відповідь Парламентській асамблеї ОБСЄ. Ось як про це написано на сайті Російського культурного центру при МЗС Росії: «…у липні 2009 року виїзна сесія Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва у Європі ухвалює резолюцію, в якій гітлерівська Німеччина і Радянський Союз у рівній мірі звинувачуються в геноциді, і в тому, що Німеччина і Радянський Союз фактично розв’язали Другу світову війну, підписавши пакт Ріббентропа-Молотова. Крім подиву, виникає безліч питань. Як? Чому? Хіба це Радянський Союз бомбив Англію, Францію, Бельгію, Норвегію, Данію, Голландію, Югославію, Грецію та інші країни? Хіба Радянський Союз захопив всю Європу і побудував там концтабори, в яких загинуло майже 8 мільйонів людей? Звідки ж така резолюція? Може, Європа просто забула про неодноразові радянські пропозиції про створення системи колективної безпеки і антигітлерівської коаліції?»

«Коктейль Молотова» звинувачує

Сталін не прагнув війни. СРСР не мав і не міг мати агресивних планів, адже фінська військова кампанія продемонструвала повну неготовність Червоної армії до війни. Червона армія була технічно відсталою і не мала професійних кадрів. Причому поряд із думкою про те, що саме репресії знекровили армію, існує інша позиція – «це Тухачевський довів армію до того, що вона не могла протистояти крихітній Фінляндії, і Сталін вчасно його позбувся».

Сталін наполегливо намагався домовитися з Заходом і вберегти СРСР від атаки німецького нацизму. Але США, як і в Першій світовій війні, «прагнули встановити своє світове панування», а «розвинуті країни Заходу надто довго дозволяли Гітлерові нарощувати силу, сподіваючись, що з його допомогою вдасться уникнути комуністичної загрози з боку Радянського Союзу». Врешті-решт, керівництво СРСР «втомилося вести пусті переговори».

Остання можливість запобігти початкові Другої світової війни провалилась. Пусковим фактором стала «відмова Польщі пропустити через свою територію радянські війська в разі нападу Німеччини. Польща так ненавиділа велику Росію, частиною якої вона ж сама була довгий час, що схоже була готова завдати шкоди самій собі, тільки б насолити нам».

Захід сам долив «дві частини бензину» до «мастила» міжнародної ситуації літа 1939 року, що і дало разом вибухову суміш – «Коктейль Молотова», який і підпалив світ.

«Якби Англія і Франція діяли рішуче і у 1939 році завдали б удару з західного кордону, то надалі розвиток подій міг би піти за зовсім іншим сценарієм…»

А так у СРСР не залишилося жодних інших можливостей «убезпечити власні національні інтереси», як підписати з Німеччиною пакт Молотова-Ріббентропа.

Але нічого екстраординарного не сталося. Домовленість про розподіл впливу над третіми країнами і навіть захоплення їхніх територій, звісно, не дуже гарна річ. «Але хіба велика політика колись блищала красою й чистотою?!»

До того ж лише після того, як Польща повністю впала під натиском Гітлера, СРСР приєднав Західну Україну і Західну Білорусь. А ці землі, як каже у фільмі один із експертів, політолог Сергій Брезкун (Кремльов), «і так були споконвічно нашими російськими територіями, включеними до складу етнічної Росії навіть по лінії Керзона».

І взагалі, «в певних колах поширена думка, що якби Сталін і Гітлер домовилися серйозно, то тепер світ був би зовсім іншим. У ньому б не було того, що так не подобається багатьом, – панування долара та Америки».

Висновки після перегляду

1. Сталін не винуватий.

2. «Ми» – росіяни, «наша країна» – Російська імперія, яку розвалили більшовики.

3. Розв’язати третю світову війну хоче той, хто прагне світового панування.

Запитання: А хто хоче світового панування?!.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.