Традиція: напередодні річниці депортації президенти згадують про кримських татар

(архівна фотографія) Лідери кримських татар моляться, Крим,23 січня 2008

Сімферополь – Наприкінці минулого тижня Президент України Віктор Янукович зустрівся у Києві з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу. Подібні зустрічі незадовго до чергової річниці депортації кримських татар відбувалися і за часів президентів Кучми та Ющенка. Цього разу Президент Янукович видав ще й спеціальний указ, яким, судячи з перших реакцій, Меджліс залишився задоволеним.
Місцеві експерти зазначають, що якихось конкретних і радикальних речей в указі «Про додаткові заходи з облаштування кримських татар, інших осіб, депортованих за національною ознакою, та їх нащадків, які повернулися чи повертаються на постійне місце проживання в Україну» немає. Президент традиційно доручає уряду України «прискорити затвердження концепції державної етнонаціональної політики і програми облаштування кримських татар та інших депортованих за національною ознакою, їхньої інтеграції в українське суспільство на період до 2015 року».

Крім того, Кабмін має «організувати роботу щодо донесення до суспільства об'єктивної інформації про депортацію». Серед інших доручень – забезпечити до кінця нинішнього року «завершення формування та подальше функціонування зведеного реєстру репатріантів та членів їхніх сімей». Урядовці мусять «опрацювати питання» про надання національного статусу Бахчисарайському державному історико-культурному заповіднику.

А Представництву Президента в Криму глава держави доручив за участю кримських татар підготувати і подати до президентської Адміністрації пропозиції щодо вдосконалення роботи Ради представників кримськотатарського народу, створеної ще Президентом Кучмою.

Меджліс поки задоволений Президентом Януковичем

Разом з тим, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров назвав президентський указ «важливим», а перелік заходів – «своєчасним». Він вважає, що цей документ – «позитивний сигнал не тільки кримським татарам і суспільству, але, насамперед, чиновникам».

Рефат Чубаров як приклад наводить ситуацію довкола Соборної мечеті: в указі Президент доручив кримській владі «сприяти вирішенню питань» будівництва цієї культової споруди в Сімферополі. Й одразу мер Сімферополя «регіонал» Геннадій Бабенко заявив, що не заперечуватиме проти зведення Соборної мечеті, хоча раніше кілька років підряд всіляко перешкоджав цьому.

Відомо, що Меджліс і переважна більшість кримських татар останні півтора-два десятиліття підтримували політичних опонентів Віктора Януковича і Партії регіонів. Зараз же спостерігаються кроки влади назустріч кримськотатарській громаді. Аудієнція з Президентом, указ глави держави, заяви кримських керівників від Партії регіонів про наміри всіляко сприяти розв'язанню кримськотатарських проблем, демонстрація готовності збільшити фінансування програм із облаштування репатріантів – все це позитивно сприймається лідерами Меджлісу і загалом кримськими татарами.

Як і те, що у вівторок на всекримському жалобному мітингу до 66-ї річниці депортації очікується присутність чільних «регіоналів»: і спікера Володимира Константинова, і прем’єра Василя Джарти. Останній, навіть, збирається виступити перед тисячами кримських татар, які беруться на жалобну акцію з усього Криму.

Місцеві оглядачі називають кілька причин таких дій влади. Експерт Ян Синицин звертає увагу на активність, яку останнім часом демонструють лідери Меджлісу в Європі, та на реакцію на це європейських структур. Президент Янукович навіть був змушений пообіцяти європейцям сприяти розв’язанню проблем кримських татар.

Інша причина – внутрішньополітична. Меджліс, із його підтримкою серед кримських татар та розгалуженою мережею місцевих меджлісів та широкими мобілізаційними можливостями, міг би значно посилити політичну опозицію, нині ж він зберігатиме нейтралітет, вважає Ян Синицин.

Водночас, експерти відзначають велике розчарування кримських татар «помаранчевою» владою й, особливо, Президентом Ющенком, який лише двічі зібрав Раду представників кримськотатарського народу – у перший та останній рік свого президентства. На його тлі, як вважає Ян Синицин, Віктор Янукович виглядає «татарофілом».