Кількість біженців із півдня Киргизстану сягає 70-80 тисяч

Тисячі біженців з дітьми з міста Ош чекають дозволу перейти киргизько-узбецький кордон, 14 червня 2010 року

Прага – У середу до Узбекистану прибув помічник Держсекретаря США Роберт Блейк, котрий проведе консультації з обома країнами з метою оцінки ситуації та допомоги Бішкеку у стабілізації обстановки на півдні Киргизстану, де у міжетнічних зіткненнях із 11 червня загинуло вже до 190 осіб і близько двох тисяч поранено. Кількість біженців сягає 70-80 тисяч. Тимчасовий уряд Киргизстану звинувачує у трагедіях прихильників колишнього президента Курманбека Бакієва, котрий втік із країни після повстання 7 квітня.
Помічник Держсекретаря США Роберт Блейк посланий Вашингтоном до Узбекистану й Киргизстану, щоб оцінити ситуацію і проконсультуватися з представниками місцевою влади. Щонайменше 45 тисяч біженців, переважно узбеків із півдня Киргизстану, вже перебувають на території сусіднього Узбекистану. Ще тисячі людей скупчилися поблизу узбецького кордону з боку киргизьких міст Оша і Джалал-Абада або ж переховуються у рідних у навколишніх селах.

Серед біженців у тимчасових таборах поблизу узбецького Андижану вже поширюються хвороби, не вистачає медичної допомоги та харчів. «Люди страждають від дизентерії, вже є випадки лихоманки, фактично кожен має якусь недугу. Деякі старші люди мали розрив жил, або ж перетерпіли інфаркти. Медичної допомоги не вистачає», – розповідає одна з біженок.

Керівник гуманітарної місії ООН Джон Голмс сказав журналістам, що «надзвичайно важливо, щоб кордони з Узбекистаном залишалися відкритими». Однак Ташкент, як повідомляють, все ж закрив кордон цього тижня, посилаючись на нездатність дати раду великій кількості біженців із півдня Киргизстану.

Літаки з першою міжнародною допомогою для біженців тимчасом прибули до Андижана, відгукнувшись таким чином на заклик Ташкента про допомогу. Європейський союз уже виділив 5 мільйонів євро на підтримку біженців у регіоні. Представник ЄС заявив у Бішкеку, що гроші підуть, насамперед, на медичну допомогу, і відновлення водопостачання та психологічну підтримку потерпілим.

Стрілянина на півдні Киргизстану триває
Табір для біженців у Киргизстані

Кореспондент Радіо Свобода в Оші Алішер Токсонбаєв повідомляв у середу про хаотичну стрілянину в деяких частинах міста і про труднощі з пересуванням та скарги громадян на пасивність влади у налагодженні ситуації, телефонного зв’язку. «І комендатура, і влада обіцяли, що мародерств уже більше не буде, що припиниться рух транспорту без номерів серед ночі. Але це не відповідає дійсності, вночі машини без номерів їздять спокійно, продовжуються грабунки на базарах», – розповів Токсонбаєв.

Тимчасовий міністр оборони Киргизстану Ісмаїл Ісаков, який перебуває у зоні напруженості, заявив Радіо Свобода, що на даний момент ніякою потреби у міжнародних силах немає і що тимчасовий уряд здатний сам відновити стабільність на півдні країни.

Ситуація тут стала напруженою від моменту вигнання повсталими людьми колишнього президента країни Курманбека Бакієва 7 квітня цього року. Нинішня влада покладає всю вину за насилля в регіоні на прихильників колишнього президента країни, котрий переховується нині в Мінську, і влада Олександра Лукашенка відмовляє Бішкеку в його видачі.

Сльози на кордоні: Киргизькі біженці втікають від насильства