Президент США: кінець війни в Іраку

Президент США Барак Обама під час звернення до нації з повідомленням про завершення бойових дій в Іраку

Нью-Йорк – У Вашингтоні президент Сполучених Штатів Барак Обама звернувся з Білого дому до американського народу по телебаченню, формально проголосивши закінчення війни в Іраку. Таким чином, новий президент США виконав свою передвиборну обіцянку.
Після семи з половиною років війни, на якій понад 4400 американських вояків загинуло і десятки тисяч поранено, Ірак знову став незалежною й суверенною країною, як наголосив у виступі у Багдаді прем’єр-міністр Іраку Нурі Аль-Малікі. А у Вашингтоні президент Обама заявив, що фронтову відповідальність американських військ за безпеку й стабільність Іраку закінчено й відтак уряд і народ Іраку самі нестимуть тягар забезпечення порядку й дальшого мирного розвитку країни.

«Завдяки нашим воякам і цивільним працівникам, завдяки наполегливості іракського народу, Ірак здобув можливість змінити свою долю, хоча багато проблем залишаються (невирішеними). Отож, сьогодні я оголошую, що американське воєнне завдання в Іраку виконане. Операція під назвою «Свобода для Іраку» завершена. Іракський народ відтак бере на себе відповідальність за безпеку у власній країні. Такою була моя обіцянка американському народові, коли я був кандидатом на посаду (президента США). У лютому цього року я оприлюднив план, що дозволяв вивести з Іраку наші фронтові бригади. Ми подвоїли наші зусилля щодо зміцнення іракських сил безпеки, щодо підтримки уряду й народу Іраку».

В Іраку, як відомо, залишається майже 50 тисяч вояків США. Обама окремо зупинився на діяльності цих військ, сказавши: «Наша бойова місія закінчена, але наша відданість справі майбутньоого Іраку – ні. ...Наш перехідний контингент залишається в Іраку з інакшою місією: радити, допомагати, надавати підтримку іракським силам безпеки, допомагати іракським військам виконувати антитерористичні операції. У відповідності до нашої домовленості з іракським урядом, всі американські війська будуть виведені з Іраку до кінця наступного року»,

Сумніви залишаються

Виступ Обами відбувся у вечірній прайм-тайм у вівторок, тож опитувань громадської думки не було часу робити, але оглядачі піддають сумніву твердження Обами, що Америка «дотримала своїх зобов’язань» щодо безпеки Іраку. Це залежить від того, кажуть вони, як саме Америка визначає свою відповідальність.

Хоча президент заявив, що іракські сили безпеки самі дадуть собі раду з повстанським рухом, Ірак і в прийдешні роки потребуватиме підтримки американської авіації для контролю власного повітряного простору і для відсічі можливої агресії з боку сусідньої держави (Ірану)...

Репортер телемережі CBS Кеті Корік наводить заяву міністра оборони Роберта Ґейтса, що терористична мережа «Аль-Каїда» досі не залишила територію Іраку, однак шеф Пентагону наголосив на «важливості перемоги над транснаціональним тероризмом», оскільки «Аль-Каїду» в Іраку здебільшого відрізали від її закордонних хазяїв».

Промову президента Обами транслювали у прямому ефірі всі провідні телекомпанії Америки.