Василь Горбаль – «жертва» Львівської облради

Голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль

Львів – Сьогодні депутати Львівської облради за кілька тижнів до місцевих виборів висловили недовіру голові Львівської ОДА, регіоналу Василеві Горбалю. За це рішення проголосували 66 депутатів, 10 – були проти, 8 – утримались. У голосуванні взяли участь 87 із 120 депутатів. Раніше цього року, 18 травня, львівським обранцям забракло трьох голосів, щоб висловити регіоналові Василеві Горбалю недовіру.
Понад 10 депутатів Львівської облради були звільнені Василем Горбалем із посад у виконавчій владі. Тому рішення львівських обранців щодо висловлення недовіри Василеві Горбалю було прогнозоване. Раніше, 18 травня, депутати від влади сподівались ще залишитись при посадах і тому не голосували проти голови ОДА.

Василь Горбаль не захотів поділитись владою в області і отримав у відповідь недовіру депутатського корпусу. Відтак Президент Віктор Янукович має усі підстави розглянути питання про доцільність перебування Василя Горбаля на посаді керівника області. Адже згідно з Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада шляхом таємного голосування може висловити недовіру голові відповідної місцевої адміністрації, на підставі чого Президент ухвалює рішення і дає відповідній раді відповідь.

Також львівські депутати звернуться до спікера парламенту, щоб той ініціював подання до суду про дострокове припинення Василем Горбалем повноваження народного депутата. На останньому засіданні, 7 вересня, карточка депутата Горбаля «брала участь» у голосуванні.

Питання про висловлення недовіри представникові Президента ініціювала фракція БЮТ, яку підтримали «свободівці» і «нашоукраїнці». Василя Горбаля називають представником антиукраїнської і прокремлівської влади.

«Горбалю висловлюємо недовіру за порушення Конституції, бо він досі не склав депутатські повноваження, ще сьогодні не зареєстрований проект про припинення повноважень. Він самоусунувся від належного виконання обов’язків голови ОДА», – заявив керівник фракції БЮТ Іван Стецькович.

Горбаль не планує йти у відставку

Тим часом Василь Горбаль зазначив, що рішення ради не вплине на графік роботи його команди і назвав його політичним кроком за кілька тижнів перед виборами. Цим, за його словами, політичні сили намагаються відволікти увагу населення від реальних проблем в області.

«Львівським депутатам треба на чомусь піаритись і багато з них говорили, що це робитимуть на кожному кроці, – каже Василь Горбаль. – Багато говоримо про політичну відповідальність, а вона полягає у звітності перед громадськістю, наразі цього немає. Тут лише демонструють закляту опозиційність. Це теж шлях до виборця».

Львівські експерти прогнозують, що Василь Горбаль не піде у відставку. Бо в Україні є чимало прецедентів, коли депутатські рішення про недовіру голові ОДА були проігноровані Президентом.

Регіонал Василь Горбаль, виходець зі Львова, нині активно займається виборчою кампанією на Львівщині. Він контролює державні ЗМІ і за 120 днів перебування на посаді став більш відомий в області, аніж його попередник за два роки. Це наслідок роботи його піар-служби, а також цьому сприяє слабка опозиція і місцеві партії, які зазнали «політичної девальвації».