Латвійські і литовські роми засуджують депортацію циган із Західної Європи

Рига – Латвійські цигани закликають уряд Латвії засудити депортацію ромів із Західної Європи, а їхні побратими із сусідньої Литви готують з цього приводу звернення до уряду Франції. Наразі експерти звертають увагу, що хоча роми у країнах Балтії краще, ніж в інших європейських державах інтегровані у суспільство, соціальна дискримінація представників цієї національності тут також існує.
Східноєвропейські роми стали досить частими гостями в Латвії і Литві після приєднання Румунії до Євросоюзу. Натомість балтійські цигани, з огляду на кризу, почали залишати свої домівки, шукаючи «кочового щастя» в інших європейських державах. Зокрема Латвію за останні 10 років залишило понад 10 тисяч місцевих ромів.

Із огляду на це, депортація циган із Західної Європи дуже хвилює представників цієї народності у країнах Балтії. Зокрема литовські роми готують звернення до уряду Франції, яке планують підписати і представники литовських правозахисних організацій.

За словами директора Громадського центру ромів Литви Світлани Новопольської, у зверненні йдеться про те, що колективна депортація суперечить правам людини, а аргументи французького уряду неприйняті для цивілізованого світу.

Чи підтримає уряд Латвії звернення на захід ромів?

Керівник латвійського об’єднання ромів «Nevo Drom» Анатолій Березовський вважає, що циган-громадян Євросоюзу дискримінують за національною приналежністю.

За його словами, Латвія має засудити депортацію ромів із Західної Європи, але питання в тому, чи зданий латвійський уряд це зробити, зауважує керівник латвійських ромів.

«Латвія – маленька країна. Вона, як ворона боїться кожного куща. Справа в тому, що Латвія не має своєї власної точки зору, вона пристосовується до альянсів», – зауважує Анатолій Березовський.

Він не впевнений у тому, що в Латвії може повторитися французький сценарій, однак зауважує, що й тут ромів утискують.

Латвійські роми приховують свою національність, але на життя на скаржаться

За офіційною інформацією, у Латвії проживає 8,5 тисяч ромів, однак, як стверджують представники цієї народності, тут їх набагато більше – понад 12 тисяч, 94 відсотків із них громадяни Латвії.

Аналітик Латвійського центру політики у сфері прав людини Сігіта Занковська-Одиня пояснює, що дані відрізняються, оскільки окремі латвійські роми досить часто, щоб уникнути пересудів у суспільстві, щоб орендувати квартиру чи отримати роботу приховують свою національність чи не вказують взагалі.

На думку експерта, у Латвії роми залишаються тією частиною суспільства, з якою інша частина не дуже хоче мати справу.

Виселення ромів

x

Your browser doesn’t support HTML5

Виселення ромів

Латвійські цигани говорять, що представники інших національностей думають про них, частіш за все, погано, хоча усіх ромів не слід міряти за однією міркою.

«Ми не однакові, хоча ромів завжди звинувачують у всіх бідах», – каже Зоя Клейна

Втім, латвійські роми не скаржаться на своє життя у Латвії. За їхніми словами, хоча коштів і бракує, але жити вони можуть поряд із іншими громадянами Латвії, на відміну від окремих європейських держав, де ромів від інших громадян відокремлює двометрова огорожа.