Новий президент Киргизстану веде країну до Митного союзу

Новообраний президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, Бішкек, 1 грудня 2011 року

Прага – Сьогодні в Бішкеку пройшла інавгурація Алмазбека Атамбаєва на посаду президента Киргизстану. Він назвав одним із своїх пріоритетів зміцнення стратегічного партнерства з Росією та інтеграцію з Митним союзом Росії, Казахстану та Білорусі. На інавгурації президента Киргизстану були відсутні чільні представники найбільших країн – Росії, Китаю і США – та навіть президент сусіднього Казахстану.

Алмазбек Атамбаєв стає першим лідером в історії незалежного Киргизстану, котрий прийшов до влади мирним шляхом. Аскар Акаєв, перший президент, який очолив Киргизстан іще в складі СРСР, був скинутий з посади силою в 2005 році внаслідок «революції тюльпанів». А Курманбек Бакієв, який прийшов по ньому, мусив тікати з країни у квітні 2010 року внаслідок міжетнічних безладів і тиску на нього опозиції на чолі з Розою Отунбаєвою. Вона й керувала Киргизстаном до жовтневих виборів та склала повноваження тимчасового президента з інавгурацією свого політичного союзника.

Отунбаєва була при владі упродовж складного періоду міжетнічних потрясінь, смертельних сутичок між киргизами та киргизькими узбеками на півдні країни та історичного референдуму, який змінив державу з президентської на парламентську. Вона не стала переобиратися після свого перехідного правління.

У Киргизстані в останні місяці було відносно спокійно, і вибори президента відповідали міжнародним демократичним стандартам. Але Атамбаєв починає свою діяльність у країні, яка все ще розколота через глибокі політичні, етнічні та регіональні суперечності. Мабуть, не випадково новий президент закликав під час присяги скасувати графу «національність» у киргизькому паспорті та пообіцяв боротися з етнічною роздрібленістю та міжнаціональною ворожнечею.

Новий президент звернувся й до політичних сил Киргизстану з пропозицією консолідації, через яку буде легше будувати успішне майбутнє маленької, бідної ресурсами країни, що має таких великих і неспокійних сусідів, як Китай, Росія, Казахстан та Афганістан.

Алмазбек Атамбаєв бере курс на Москву

Новий президент Киргизстану, як зауважують спостерігачі, вірогідно буде здійснювати більший ухил у зовнішній політиці на Росію після багатьох років західної орієнтації Бішкека. У своєму інавгураційному виступі президент Атамбаєв назвав Росію стратегічним партнером.

«Зовнішня політика держави має визначатися виключно інтересами народу Киргизстану. Киргизстан готовий продовжувати нашу співпрацю з усіма країнами та міжнародними організаціями. Звичайно, наш стратегічний партнер – Росія. Ми маємо наміри стати повноправними членами Митного союзу. Я впевнений, що цей крок відновить нашу промисловість, посилить нашу безпеку, відкриє кордони з сусідніми державами, покращить рівень життя наших громадян. Ми має спільну історію і спільне майбутнє з Росією і нашими сусідніми країнами», – заявив він.

Однак спостерігачі в Бішкеку зауважили відсутність високих російських офіційних осіб на інавгурації. Голова адміністрації президента Росії Сергій Наришкін був запрошений, але його серед гостей у столичній філармонії не бачили. Найвищим російським представником тут був лише голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін.

Особливістю інавгурації президента Киргизстану була й відсутність Нурсултана Назарбаєва, лідера сусіднього Казахстану. Відомо, що Назарбаєв, який керує багатою на нафту державою впродовж уже двох десятків років поспіль, всіляко дистанціюється від киргизького політичного поля та єдиної в регіоні парламентської демократії.

55-річний Алмазбек Атамбаєв, колишній бізнесмен і прем’єр-міністр країни, обраний понад 60 відсотками виборців на єдиний 6-річний термін, без права на переобрання.