Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Киргизстані перемагає Атамбаєв, кандидат від влади


Алмазбек Атамбаєв
Алмазбек Атамбаєв

Київ – На президентських виборах у Киргизстані перемагає кандидат від влади – колишній прем’єр-міністр Алмазбек Атамбаєв. Такими є попередні підрахунки Центральної виборчої комісії Киргизстану. Друге і третє місце на виборах посіли Адахан Мадумаров і Камчибек Ташієв. Результати екзит-полу майже не відрізняються від даних ЦВК. Одним із завдань влади після президентських перегонів є уникнення розколу Киргизстану.

Щоб висунути кандидатуру на президентських виборах у Киргизстані, треба було зібрати 30 тисяч підписів на свою підтримку, внести заставу в розмірі 100 тисяч сомів (близько вісімнадцяти тисяч гривень), скласти іспит із державної мови. Також треба було вчасно сформувати виборчий фонд. Із таким завданням впоралися 16 кандидатів.

Але основними претендентами на перемогу, на думку політичних експертів, були недавній прем’єр Алмазбек Атамбаєв, який у вересні залишив посаду задля передвиборної кампанії, а також колишній секретар Ради безпеки країни, він же колишній спікер парламенту і колишній віце-прем’єр, Адахан Мадумаров і екс-глава МНС Киргизстану Камчибек Ташієв – два останні нині в опозиції до чинної влади.

Нинішній президент Киргизстану тимчасового періоду Роза Отунбаєва не брала участі у цих виборах.

Президентські вибори в Киргизстані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Опозиціонери не обмежуються констатацією можливих порушень

Прогноз політологів справдився: за даними ЦВК, Атамбаєв веде перед, його основні суперники – Мадумаров і Ташієв. Але вони залишилися (якщо вірити інформації ЦВК) далеко позаду.

Деякі кандидати від опозиції зажадали визнати ці вибори незаконними. Серед порушень вони назвали використання адмінресурсу, підвезення виборців, багаторазове голосування, плутанину зі списками виборців. Опозиціонери не обмежуються констатацією, розповіла журналістка Радіо Свобода Зейнеп Алтимишева.

«Як заявив на прес-конференції Камчибек Ташієв, якщо вибори проведуть із фальсифікаціями, то він «установить народну владу в Киргизстані», тобто в цій країні буде «народний президент», «народні губернатори» і мери міст. Алмазбека Атамбаєва під час виборчої кампанії звинувачували у використанні службового становища для агітації за свою кандидатуру», – каже журналістка.

Дружні стосунки з Росією

Одним із наслідків повалення у квітні минулого року президента Курманбека Бакієва є посилення російського впливу в Киргизстані, констатують оглядачі. На відміну від, наприклад, Помаранчевої революції в Україні під час усунення Бакієва Москва не засуджувала опозицію за «незаконне» захоплення влади.

Алмазбек Атамбаєв неодноразово зустрічався з російським керівництвом. Остання зустріч відбулася у розпал виборчої кампанії. 10 жовтня Атамбаєв їздив до Москви, до прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, зазначає Зейнеп Алтимишева.

«Алмазбек Атамбаєв безліч разів казав, що підтримуватиме дружні відносини в першу чергу з Росією. Він пояснював це тим, що у Росії дуже багато киргизьких мігрантів. Тому дуже важливо встановлювати дружні стосунки саме з Росією», – цитує Атамбаєва Зейнеп Алтимишева.

Північ та Південь – разом?

Ситуацію у Киргизстані ускладнює те, що країна поділена на заможнішу північ та бідніший південь. Усунутий від влади президент Бакієв був вихідцем із півдня.

Кандидат від влади, лідер перегонів Атамбаєв – уродженець півночі Киргизстану. А двоє основних суперників – Мадумаров і Ташієв – вихідці з півдня.

Оглядачі зазначають, що одним із завдань влади після виборів є уникнення розколу Киргизстану.

До того ж влітку минулого року, після повалення Бакієва, у південних Джалал-Абадській та Ошській областях Киргизстану сталися міжнаціональні сутички між узбеками, які мешкають тут, і киргизами. Сутички супроводжувалися погромами та масовими вбивствами. Як наслідок, тоді загинули сотні людей.

Новий президент Киргизстану прийме керівництво державою на початку наступного року. Термін перебування на цій посаді – 6 років без права на переобрання.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG