Луценко впевнений у виправдувальному вироку

Луценко назвав свою справу політично мотивованою і нагадав, як йому погрожували з Партії регіонів та прокуратури

Київ – Печерський суд Києва допитав колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та його водія Леоніда Приступлюка. Їх звинувачують у зловживанні посадою та в заволодінні чужим майном. Під час допиту Луценко назвав справу проти себе політично мотивованою і нагадав, як йому прилюдно погрожували кримінальною справою представники Партії регіонів та прокуратури.

Леонід Приступлюк, водій колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, оформлював собі міліцейський стаж та квартиру, не звертаючись до нього, а посада водія міністра вимагала доступу до державної таємниці – про це заявив Приступлюк під час свого допиту в суді 6 лютого.

Що до того, чому в квартирі, яку водій міністра отримав 2008 року, він прописав Луценка, Приступлюк пояснив: на офіційну адресу міністра мало надходити дуже багато пошти, яку обробляв саме він як його помічник.

Кузьмін сказав Луценкові одне, журналістам – інше?

На початку судового розгляду справи проти Луценка та його водія заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін саме цей нюанс із квартирою назвав ознакою злочинної діяльності.

«Звісно, жест доброї волі у бік водія, допомога йому з житлом, заслуговував би на схвалення. Але чомусь у цій квартирі невдовзі прописався і сам Луценко. І хто ж розпоряджається нею, якщо Луценко досі там прописаний? Ви можете повірити, що два дорослі мужики живуть разом в одній квартирі?» – обурювався Ренат Кузьмін.

Юрій Луценко, якого допитували після Приступлюка, пригадав, що напередодні його арешту прокурор Кузьмін назвав у розмові з ним ці звинувачення нісенітницею. «Порушена кримінальна справа за фактом взяття на роботу твого водія. Нісенітниця повна, але не треба ніяких втеч. Арешту не буде», – переказав Луценко слова Кузьміна.

Регіонали погрожували міністрові внутрішніх справ за вибори?

Коли суддя Сергій Вовк 6 лютого по обіді дозволив Юрієві Луценку дати вільні свідчення у справі, колишній міністр назвав процес політично мотивованим і бездоказовим. Він назвав одразу декілька причин, за які, вважає Луценко, його кинули за ґрати й судять.
Представники Партії регіонів, зокрема, Ганна Герман, відверто говорили у парламенті, що мене кинуть за ґрати
Юрій Луценко

«Передісторія цієї справи: я підтримував на виборах Юлію Тимошенко. І мені говорили відмовитися від цього й припинити критику Януковича та його оточення. Представники Партії регіонів, зокрема Ганна Герман, відверто говорили у парламенті, що мене кинуть за ґрати, – пригадав Луценко. – Окрім того, я, як міністр внутрішніх справ, перешкодив друку фальшивих бюлетенів, наше міністерство зупинило діяльність на Донеччині банди Немсадзе», – заявив він.

28 січня 2010 року в парламенті депутат від Партії регіонів Ганна Герман, обговорюючи дії Міністерства внутрішніх справ на чолі з Луценком на президентських виборах, вигукнула: «Такого на виборах, як ви, і фашисти не робили. Якби Ви відповідали за все, що скоїли, то були б уже 20 разів зеком!».

Юрій Луценко, підсумовуючи свій виступ, сказав, що впевнений у виправдувальному вироку, але наголосив, що це є питанням часу.

Судовий розгляд продовжиться допитом Юрія Луценка та дебатами сторін, які розпочнуться у вівторок о дев’ятій ранку.