Після Луценка суд допитає Турчинова і Москаля

Прокурора роздратувало те, що Луценко заговорив англійською

Київ – Юрій Луценко, колишній міністр внутрішніх справ, якому інкримінують зловживання посадою та заволодіння чужим майном, завершив давати покази в Печерському суді Києва. У прокуратурі вважають, що він ухилявся від незручних запитань, сам Луценко запевнив, що на чолі МВС діяв за законом.

У вівторок Юрій Луценко на запитання обвинувачення почав відповідати англійською – натякаючи таким чином на те, що за його позовом працівників Генпрокуратури України викликають на допит до одного із судів Сполучених Штатів. Це неабияк роздратувало прокурора Євгена Зінченка, і той попросив підсудного говорити українською.

Юрій Луценко визнав, що підписував лист Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко про зарахування його водію Леоніду Приступлюку цивільного стажу, як стажу в МВС. І попросив накласти стягнення на прокурора Дмитра Лобаня, за те, що він повторюється із запитаннями. Екс-міністр нагадав, що крім його підпису в цьому листі були візи інших посадовців, які перевіряли його законність.

«Злочинні плани» Луценка погоджували всім міністерством?

За словами Луценка, цей лист став об’єктом фальсифікацій, оскільки його копія в матеріалах справи не відповідає оригіналу.

Юрій Луценко сказав, що він був першим цивільним міністром внутрішніх справ, а відтак усі його рішення ще до його підпису перевіряли всі служби міністерства.

«Плани дій міністерства, які вважають знаряддям скоєння злочину, формувалися за письмовими пропозиціями усіх підрозділів, зводилися в один документ кадровим департаменту. Ці плани візувалися начальниками всіх департаментів міністерства, які й визначали законність кожної дії, наявність фінансів на реалізацію та її доцільність», – заявив на завершення свого допиту колишній міністр.

Після багатогодинного виступу Луценка звинуватили в ухилянні від відповіді

Показання екс-міністра представники обвинувачення сприйняли неоднозначно. Прокурор Дмитро Лобань після допиту Луценка заявив, що той уникає відповідей.

«Фактично, я завершив ставити запитання до підсудного через його позицію: з характеру відповідей Луценка випливає, що він уникає говорити про незручні для нього питання», – наголосив обвинувач.

Зі свого боку, прокурор Віктор Клименко наголосив, що обвинувачення задоволене нинішніми показаннями Юрія Луценка та зауваженнями його водія. Клименко очікує, що вони зіграють на користь лінії обвинувачення.

Головуючий у справі Сергій Вовк оголосив, що в середу суд перейде до стадії доповнень до судового слідства, після чого відбудуться дебати. Прокурор Віктор Клименко розповів журналістам, що обвинувачення ще раз викличе до суду свідків, на яких посилався у своїх показах Юрій Луценко.

Зокрема, очікує прокурор, у середу в суді виступлять тодішні віце-прем’єр Олександр Турчинов, який підписав постанову про стаж Приступлюка, та заступник міністра МВС Геннадій Москаль, із яким Луценко радився щодо кадрової політики міністерства.