Іващенка судили на ношах і без свідків

До 6 років позбавлення волі можуть засудити колишнього керівника Міноборони

Київ – До 6 років позбавлення волі можуть засудити колишнього керівника Міноборони Валерія Іващенка, якому інкримінують зловживання посадою під час санації Феодосійського судно-механічного заводу. З такою пропозицією виступили у понеділок представники обвинувачення на судових дебатах. Іващенка, який не може ходити, привезли до суду на ношах, а на засідання не пустили ні його родичів, ні журналістів. Захисники колишнього посадовця зазначають, що не бачать жодних доказів його провини, і наголошують, що здоров’я Валерія Іващенка не дозволяло йому брати участь у суді.

Колишній виконувач обов’язків міністра оборони Валерій Іващенко має проблеми зі спиною, його ноги частково втратили чутливість, окрім того за півтора роки перебування в СІЗО в нього підвищився цукор у крові та розвинулися гіпертонія та хронічний бронхіт, розповіла Радіо Свобода його дружина Валентина Іващенко. За її словами, в такому стані доставляти її чоловіка до суду було неприпустимо.
Ми не на тій стадії розвитку людства знаходимося – щоби потайки вивезти хвору людину і подалі від зайвих очей судити
Валентина Іващенко

«Такого беззаконня в нашій країні ще не було. Ми не на тій стадії розвитку людства знаходимося – щоби потайки вивезти хвору людину і подалі від зайвих очей судити. Мене, як його дружину, найбільше обурює, що суд триває не в залі засідань, а в конвойній кімнаті», – заявила дружина підсудного.

Судове засідання у справі Валерія Іващенка розпочалося зранку, але підсудного не привезли через його погане самопочуття. Між тим, Державна пенітенціарна служба повідомила, що стан здоров’я Іващенка дозволяє йому брати участь у суді. Тоді суддя Сергій Вовк оголосив перерву на дві години, з вимогою доставити Іващенка до суду.

Колишнього очільника Міноборони привезли в машині «Швидкої допомоги», а до Печерського суду занесли на ношах. Однак суд продовжився в кімнаті для конвою та заарештованих, набагато меншій, ніж зала суду. Валентина Іващенко вважає, що це зробили навмисно, щоб не допустити на процес журналістів і рідних підсудного.

Омбудсмен України Ніна Карпачова, яка потрапила на дебати у справі Іващенка, вважає такий формат засідання грубим порушенням прав людини.
Це є брутальним порушенням прав людини. Буде відповідне реагування – відповідно до Європейської конвенції з прав людини та Конституції України
Ніна Карпачова

«Іващенко лежав увесь час, і намагався виступати лежачи. Кілька разів йому надавали медичну допомогу просто в залі суду. Понад 5 годин він не мав доступу ані до води, ані до туалету. Безперечно, це є брутальним порушенням прав людини. Буде відповідне реагування – відповідно до Європейської конвенції з прав людини та Конституції України»,– пообіцяла омбудсмен.

Іващенка судили в арештантській кімнаті для його зручності – прокурор

Натомість представник державного обвинувачення, прокурор Петро Коваль запевнив, що Іващенка судили в арештантській кімнаті, щоб йому було зручніше: мовляв, на першому поверсі не було інших вільних приміщень, а підіймати на третій – проблематично. Що ж до вироку, запропонованого прокуратурою, 6 років в’язниці та 3 роки без права на керівні посади – то він був би максимально гуманним, зауважив прокурор.
Це покарання нижче нижчого
Петро Коваль

«Стаття 365, частина третя Кримінального кодексу передбачає мінімум 7 років, а ми запропонували 6 – враховуючи, що майно заводу повернуте державі, що Валерій Іващенко позитивно характеризується та має державні нагороди, і зважаючи на проблеми зі здоров’ям. Це покарання нижче нижчого», – сказав прокурор Петро Коваль. Він також зазначив, що обвинувачення запропонувало судові не вдаватися до конфіскації майна, яку передбачає ця стаття.

Зів свого боку, адвокат екс-керівника Міноборони Борис Нечипоренко наголошує, що суд не знайшов жодних доказів провини Іващенка, та його причетності до продажу майна підприємств Міноборони. Втім, за його словами, у своєму виступі на дебатах прокуратура апелює лише до даних досудового слідства, які в суді не підтвердилися. Окрім того, захисник Валерія Іващенка припускає, що вирок написаний заздалегідь, оскільки суд залишив собі надто мало часу для винесення справедливого вироку.

Оголошення вироку у справі Іващенка має розпочатися 12 квітня о 9 годині ранку.