Що очікувати від переговорів з ядерної програми Ірану в Багдаді?

Голова МАГАТЕ Юкія Амано (ліворуч) та глава іранського ядерного відомства Саїд Джалілі, Багдад, 21 травня 2012 року

Прага – МАГАТЕ заявило у вівторок про заплановане підписання у найближчий час угоди з Іраном, включно з інспекцією ядерного центру в Парчіні. Представники США, Великої Британії, Франції, Росії, Китаю, плюс Німеччина (Р5+1) зустрінуться 23 травня в Багдаді з делегацією Ірану з приводу суперечливої ядерної програми Тегерана. Ці переговори відновлюються після їхнього припинення на початку 2011 року. Захід звинувачує Іран в намаганнях створити власну ядерну зброю під прикриттям мирного використання атома. У Тегерані це заперечують. Експерти вважають «малоймовірним швидке досягнення згоди Ірану на всі умови Заходу».

Глава іранського ядерного відомства Саїд Джалілі заявив у вівторок в Багдаді, що сподівається «на відновлення співпраці» з міжнародними партнерами. Повідомляють також, що іранська сторона може просити в Багдаді про зняття санкцій проти Тегерана в обмін на допуск міжнародних інспекторів до ядерних центрів Ірану.

Найгостріше стоїть питання про допуск інспекторів МАГАТЕ до військового ядерного центру в Парчині поблизу Тегерана. Ще у листопаді 2011 року МАГАТЕ попередило, що Іран вже впритул наблизився до «створення свого ядерного вибухового пристрою». Саме військовий ядерний центр в Парчині, що його Іран збудував у 2000 році, викликає найбільші підозри Заходу, і там вимагають негайного доступу до цього центру з боку контролерів МАГАТЕ. Іран називає ці підозри «смішними» та відстоює своє право на збагачення урану як частини своєї нібито мирної ядерної програми.

Малоймовірно, що будь-яку з вимог Заходу Іран негайно виконає – Ваєз

Спостерігачі кажуть, що якщо Іран вимагатиме зняття санкцій Заходу, то в Багдаді може відбутися відкритий обмін думками і сторони можуть погодитися на взаємні поступки, щоб досягнути хоча б якогось компромісу. Хоча іранський аналітик із міжнародної кризової групи Алі Ваєз застерігає від «нереалістично високих очікувань» на цих переговорах в Багдаді і головне тут, за його словами, «змусити Тегеран до чесної гри з самого початку».

Хоча в лютому в Ірані на рівні духовного лідера Алі Хаменеї заявляли: «У відповідь на загрозу нафтового ембарго і війни, ми маємо наші власні загрози здійснити у потрібний час». Це підвищило побоювання на Заході стосовно кризи в Ормузькій протоці та зростання ядерного напруження. Чи дійсно Іран готовий бути безкомпромісним до кінця?

Шеннон Кайл, аналітик Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, зазначає: «Для них ідеальна ситуація у тому, що ще не зовсім маючи зброю, не примушують діяти проти них негайно, але вони досить близькі до цього, щоб поставилися до них серйозно».

Захід попереджає, що санкції проти Ірану, у разі його непоступливості, будуть чимдалі жорсткішими. Президент США Барак Обама на саміті «Групи восьми» у Чикаго стосовно переговорів у Багдаді заявив: «Ми сподіваємося на результати дискусій в Багдаді, але ми всі твердо обіцяємо продовжувати санкції і тиск у поєднанні з дипломатією, бо наші надії полягають у тому, що ми зможемо вирішити цю проблему мирним шляхом».

Рішучість США у ядерній проблемі Ірану посилилася після 18 травня, коли в Конгресі (Палаті представників) схвалили не зобов’язуючу резолюцію про те, що Іран треба зупинити, перш ніж він «досягне можливості створювати ядерну зброю».

Є також і повідомлення, що Білий дім має бажання брати участь у постачанні до Ірану збагаченого урану, щоб покінчити з ядерною кризою. Газета «Нью-Йорк Таймз» також інформує, що про це офіційні особи США спільно зі своїми західними партнерами мають намір говорити у середу в Багдаді, щоб стимулювати угоду з гарантіями повного контролю зупинення Іраном збагачення урану на вище, ніж 20 відсотків. Будь-яка угода з Тегераном мала би включати дуже прискіпливі інспекції та інші гарантії мирних ядерних приготувань Ірану.