Доступність посилання

ТОП новини

Іран відмовив інспекторам МАГАТЕ у доступі на військовий об’єкт


Міжнародне агентство з атомної енергії, яке діє під егідою ООН, висловило розчарування тим, що іранська влада не надала доступ інспекторам на один із військових об’єктів. Існують підозри, що на військовому комплексі Парчин велися роботи, пов’язані з воєнним використанням ядерної енергії. Іран заперечує повідомлення, що він має програму створення ядерної зброї.

Голова МАГАТЕ Юкія Амано заявив, що Тегеран не дозволив інспекторам цієї міжнародної організації, що здійснює нагляд за ядерними об’єктами по всьому світу, оглянути військовий комплекс Парчин. Також в заяві говориться, що МАГАТЕ не вдалося домовитися щодо того, як розвіяти підозри з приводу іранської ядерної програми.

Востаннє інспектори МАГАТЕ відвідали комплекс Парчин у 2005 році, але вони і тоді не отримали доступу до всіх об’єктів цієї військової бази. У звіті, який МАГАТЕ представила наприкінці минулого року, йшлося про те, що діяльність Ірану в ядерній сфері спрямована саме на військове використання ядерної енергії.

Відразу після від’їзду закордонних експертів верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї ще раз заявив, що Іран не розробляє ядерну зброю.

«Я хочу сказати, що єдине, чого хоче моя країна, так це «позбавитися зверхності країн, які спираються на ядерну зброю. З Божою допомогою, ми досягнемо цієї мети», – сказав Хаменеї, виступаючи на зустрічі з іранськими вченими-ядерниками.

Раніше посол Ірану при МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє заявив, що його країна готова до подальших переговорів у рамках МАГАТЕ. В самій організації заявили, що жодні подальші переговори не плануються.

Переговори – лише тактика, щоб виграти час?

Іран, за словами експертів, часто вживає тактику ведення переговорів, щоб виграти час для своєї ядерної програми. Виступаючи в ефірі телеканалу «Аль-Джазіра», Майкл Рубін, американський експерт із Американського інституту підприємництва, звернув увагу на те, що переговори для іранської влади часто є просто відволікальним маневром.

«Іранські офіційні особи самі не раз заявляли, що їхнє наполягання на діалозі було більше тактичним прийомом, ніж відвертим бажанням», – зауважив Рубін.

Команда інспекторів МАГАТЕ прибула до Ірану в той час, коли Тегеран розпочав військово-повітряні навчання на півдні країни. Маневри під назвою «Саролла», що в перекладі означає «Божа помста», проходять поблизу порту Бушер, де Іран спорудив свою єдину атомну електростанцію. Подібні навчання Іран проводить не вперше, і вони часто збігаються в часі з напруженням у відносинах із Заходом.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG