Доступність посилання

ТОП новини

Іран знову обіцяє і пропонує переговори Заходові


Ізраїль привітав заяви Ірану про те, що той погоджується на інспекцію своїх ядерних об’єктів. Глава Ради національної безпеки Ізраїлю Яаков Амідрор заявив у середу, що «Ізраїль стримано вітає можливість відновлення міжнародних переговорів щодо іранської ядерної програми але не буде відкидати й інших можливостей».

У вівторок під вечір п’ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччина погодилися на нову пропозицію Ірану – відновити переговори по іранській ядерній програмі. А ще раніше, під час переговорів у Вашингтоні з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу президент США Барак Обама знову закликав скористатися шансом на «вирішення проблеми ядерної програми Ірану дипломатичним шляхом». Ізраїльський керівник, однак, не має сумнівів, що, не зважаючи на заяви офіційного Тегерана, Іран посилено розвиває свою військову ядерну програму. Експерти ж не виключають випереджувального військового удару Ізраїлю по іранських ядерних об’єктах.

Керівник закордонної політики Євросоюзу Катрін Аштон, яка є посередником для групи країн Заходу щодо переговорів з Іраном, підтвердила, що Брюссель отримав у середині лютого листа від іранського речника з ядерних переговорів Саїда Джалілі з пропозиціями нових переговорів.

Час і можливе місце цих переговорів між Тегераном і «шісткою», до якої входять США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія та Німеччина, ще не визначені. Хоча Джалілі сказав у листі від 14 лютого, що Тегеран готовий відновити ядерні переговори, які перед цим зайшли у глухий кут, при умові, якщо право Ірану на мирне використання атомної енергії буде сприйматися на Заході з повагою.

У заяві Катрін Аштон висловлене сподівання, що Іран нарешті розпочне «тривалий конструктивний діалог, котрий буде ознаменований прогресом на шляху вирішення тривалих проблем міжнародної спільноти щодо іранської ядерної програми».

У Берліні німецький міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле сказав на прес-конференції, що Тегеран повинен максимально використати можливість, що її пропонує міжнародна спільнота. «Іран повинен взяти до уваги нашу конструктивну відповідь на його лист, щоб відповісти конструктивно і ясно міжнародній спільноті. Німеччина готова брати участь у серйозному і змістовому діалозі з Іраном з його ядерної програми», – зазначив керівник МЗС Німеччини.

Іран також пообіцяв у вівторок, що дозволить інспекторам МАГАТЕ відвідати його військовий комплекс Парчин, де, як стверджують на Заході, може бути частина програми розробок ядерної зброї Тегерана.

Нещодавно, під час відвідин групою МАГАТЕ Ірану, влада Махмуда Ахмадінеджада не допустила інспекторів ООН до об’єктів у Парчин.

Ізраїль залишає за собою право сам завдати удару по ядерних об’єктах Ірану

Досягнення вівторкової угоди про нові переговори Заходу з Іраном відбувається одночасно із загостренням напруження між Іраном та Ізраїлем, котрий, як вважають експерти, може сам завдати удару по іранських військових ядерних об’єктах.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу під час переговорів у Вашингтоні із президентом США Бараком Обамою з цього приводу заявив: «Ізраїль повинен бути у змозі сам захистити себе від будь-яких загроз. Ми дуже цінуємо союз наших двох країн (Ізраїлю та США), але коли мова йде про виживання Ізраїлю, ми повинні залишатися господарями своєї долі».

Хоча Барак Обама сказав на цих переговорах щодо Ірану: «Ми маємо зручний момент, коли все може ще вирішитися дипломатичним шляхом». Підтверджуючи цим готовність до відновлення переговорів «шістки» з Тегераном щодо його ядерної програми.

Тим часом республіканці та їхній кандидат на президента США Мітт Ромні гостро критикують «миролюбність» Обами щодо Ірану і називають його сподівання на мирні переговори з Тегераном «слабовольністю».

Глава Ради національної безпеки Ізраїлю генерал-майор Яаков Амідрор сказав ізраїльському радіо у середу, що він був «дуже щасливий» можливості відновлення переговорів між Іраном та шістьма світовими державами. Але при цьому він додав, що Ізраїль «має бути готовий» до того, що ці переговори зазнають невдачі і наголосив, що загроза ізраїльського військового удару була ключовою для переконання Ірану відмовитися від його ядерної програми.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG