Доступність посилання

ТОП новини

США та Ізраїль обговорюють іранську ядерну проблему


Америка не допустить появи ядерної зброї в руках іранських аятол – Барак Обама
Америка не допустить появи ядерної зброї в руках іранських аятол – Барак Обама
Нью-Йорк – У Вашингтоні президент Сполучених Штатів Барак Обама прийняв ізраїльського прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу. Чільна тема переговорів у Білому домі між союзниками – ставлення до ядерної програми Ірану й подальші кроки двох урядів. Напередодні зустрічі Обама виступив перед представниками найбільших єврейських організацій і запевнив, що Америка не допустить появи ядерної зброї в руках іранських аятол.

Подібні заяви Барак Обама робив і раніше, але знайшов за потрібне повторити знову у зв’язку з тим, що в Ізраїлі останнім часом дедалі частіше говорять про необхідність завдати нищівного удару по іранських ядерних об’єктах, не очікуючи, поки це зробить Америка.

Обама каже, що подібні висловлювання можуть спонукати Іран прискорити програму виготовлення ядерної зброї. Тому він закликає Ізраїль утриматися від закликів до можливої атаки іранських ядерних об’єктів.

«Ми всі хотіли б розв’язати це питання радше дипломатичним шляхом. Разом з тим, іранські лідери не повинні сумніватися в рішучості Сполучених Штатів. Так само вони не повинні сумніватися щодо суверенного права Ізраїлю ухвалювати свої власні рішення про потреби забезпечення вимог своєї безпеки», – зазначив президент США.

Він запевнив, що не дозволить аятолам виготовити ядерну зброю, яка може опинитися в руках терористичних організацій, що їх Іран спонсорує.

«Іранські лідери, – наголосив американський президент, – повинні усвідомити, що у мене нема політики стримування. Моя політика – не дозволити Іранові обзавестися ядерною зброєю. І, як я неодноразово стверджував упродовж свого президентства, я не зупинюся перед застосуванням сили у разі необхідності захистити Сполучені Штати та їхні інтереси».

«Промовляй лагідно, але тримай великого дрючка»

Барак Обама згадав знамениту пораду президента Теодора Рузвельта на початку минулого століття: «Speak softly; carry a big stick» – «Промовляй лагідно, але тримай великого дрючка».

Отож, Обама каже, що Ізраїль має суверенне право на обстоювання власної безпеки, а Сполучені Штати сподіваються, що ще існує шанс розв’язати проблему дипломатичним шляхом.

Мета ізраїльського лідера – дізнатися, коли саме Сполучені Штати можуть вирішити застосувати силу, коли стане відомо, що Іран вже посідає компоненти, необхідні для виготовлення бомби, чи на шляху до посідання тих компонентів. Іншими словами – де пролягає так звана «червона лінія».

Обама відповіді не дав, але заявив перед зустріччю з Нетаньягу: «Я знаю, що ми обидва з прем’єр-міністром воліли б розв’язати проблему дипломатично. Ми усвідомлюємо ціну воєнних дій... Тож, я хочу запевнити американський народ та народ Ізраїлю, що ми підтримуємо постійні й тісні консультації. Я гадаю, що рівні координування та консультацій між нашими військовими і нашими розвідками, як з цієї проблеми так і з широкого обсягу питань, безпрецедентні. І я маю намір зробити, щоб так воно й залишалося упродовж низки важких місяців 2012 року».

Зі свого боку, Беньямін Нетаньягу зауважив, що Ізраїль та Сполучені Штати мають не лише спільні ідеали, а й спільного противника.

«Американцям відомо, що Ізраїль зі Сполученими Штатами поєднують спільні вартості, ми обстоюємо спільні інтереси і ми маємо спільних ворогів, – сказав Нетаньягу. – Іранські лідери теж свідомі цього. Для них (Америка) є «Великим дияволом», а ми – «Малий диявол». Для них ми – це ви, а ви – це ми. І я мушу визнати, пане президенте, що принаймні у цьому питанні вони мають рацію. Ми – це ви, а ви – це ми. Ми – разом. Отож, якщо існує єдина річ, що явно виокремлюється на Близькому Сході сьогодні – так це те, що Ізраїль стоїть поруч Америки».

Разом з тим, прем’єр-міністр Ізраїлю наголосив, що Ізраїль має право робити власні кроки, необхідні для гарантування власної безпеки.

Звертаючись до президента Обами, він сказав, що є два принципи, «два довготривалі принципи американської зовнішньої політики, що ви їх повторили вчора у вашій промові, а саме: що Ізраїль мусить мати можливість завжди захищати себе самостійно перед будь-якою загрозою, і що коли йдеться про безпеку Ізраїлю, Ізраїль має право, суверенне право ухвалювати свої власні рішення».

Тобто, Нетаньягу дав зрозуміти, що його країна залишає за собою право самотужки відповісти на потенційну загрозу появи ядерної бомби в іранському арсеналі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG