На Дніпропетровщині влада змушує людей вимагати «родного язика»?

Партія регіонів організувала збір підписів на підтримку законопроекту «Про засади мовної політики»

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині Партія регіонів організувала збір підписів на підтримку законопроекту «Про засади мовної політики», який Верховна Рада має розглядати незабаром у другому читанні. За даними обласної організації партії, за півтора тижні зібрали 95 тисяч підписів. Регіонали запевняють: збір добровільний і організований винятково через партійні структури. Однак на місцях, у сільських районах, скаржаться на адміністративний ресурс.

Керівний працівник однієї з сільських рад із Солонянського району розповідає: вказівку збирати підписи на підтримку законопроекту регіоналів Ківалова-Колесніченка отримали з районної ради. Звідти ж, повідомив він Радіо Свобода, надійшли і підписні аркуші, які мають заповнювати селяни.

«В анкеті написано «Хочу говорить на родном язике». На кожну раду було роздано таких анкет у відсотковому відношенні, число, яке перевищує 10 відсотків. Тобто показати, що 10 відсотків мешканців хочуть говорити російською. Форма підписного листа – прізвище, ім’я, по-батькові, дата, підпис. Це повна профанація. Адже як можна перевірити, коли немає ні паспортних даних людини, ні адреси проживання, нічого. Це просто-напросто можна посадити випускний клас, вони все понаписують, позаповнюють і все. Роздавали працівники районної ради. Це йшло не від Партії регіонів. Була вказівка районної ради», – розповів представник сільради, який не хоче оприлюднювати свого прізвища.

В обласній організації Української народної партії зазначають: подібні випадки зафіксували ще у декількох сільських районах Дніпропетровщини – Магдалинівскому, Царичанському та інших, однак відкрито розповідати про них представники сільських рад побоюються. Керівник обласного осередку УНП, активіст Товариства «Просвіта» Анатолій Сокоринський каже: такого не було навіть за радянських часів.

«Українська влада своїми руками хоче в сільських районах – я мовчу про місто, де зрусифіковане населення – примусити людей відмовитись від свого «я». І навіть в той час, коли була тоталітарна система, такого не робили. Тоді намагались «тихою сапою» орати. Це така кампанія на збурення суспільства перед виборами – народ відвернути від інших питань, соціальних», – сказав Радіо Свобода Анатолій Сокоринський.

Підписи збирають винятково добровільно – заступник голови райради

Між тим у Солонянській районній раді звинувачення у застосуванні адміністративного ресурсу під час збирання підписів відкидають.

«Принаймні я такої вказівки точно нікому не давала. І я так думаю, районна рада навряд чи буде давати сільським головам вказівки в такому напрямку», – сказала Радіо Свобода заступник голови райради Олена Кареніна.

В обласній організації Партії регіонів запевняють: підписи збирають винятково добровільно і тільки біля агітаційних наметів та у громадських приймальнях. Заступник голови обласної організації Наталія Гончаренко каже: справді, отримували сигнал про обов’язкове підписування співробітників в одній з бюджетних установ, однак у перебігу перевірки ця інформація не підтвердилась.

«Ця акція ініційована нашими депутатами. Нам не доводили число підписів, які ми повинні надати центральному керівництву. Цю акцію ми проводитимемо доти, доки у жителів буде бажання збирати ці підписи на підтримку законопроекту», – повідомила Радіо Свобода Наталія Гончаренко.

Тим часом опозиційні сили Дніпропетровщини проводять кампанію на захист державної мови: у Кривому Розі збір підписів проти законопроекту регіоналів організувала місцева «Батьківщина», а молодіжне крило дніпропетровського «Фронту змін» провело флешмоб на підтримку української.

У четвер стало відомо і про позовну заяву дніпродзержинського правозахисника Віталія Купрія, який оскаржує «мовний» законопроект у Вищому адміністративному суді.

За даними останнього перепису населення, понад дві третини дніпропетровців вважають себе українцями. Водночас, за даними соціологів, більше половини жителів Дніпропетровська схвалюють україномовне навчання у школах та вишах.

П’ятого червня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про засади державної мовної політики» у першому читанні. У разі його остаточного затвердження російська мова має стати регіональною в половині областей України, як вважає опозиція, це буде за рахунок української мови.