ВІЛ-СНІД в Україні загрожує кожному

Епідемія ВІЛ-СНІДу в Україні досі зберігає найвищі темпи в Європі. Кількість ВІЛ-інфікованих, за даними Міністерства охорони здоров’я, сягає понад 220 тисяч. Однак ООН за своєю методикою нарахувало 375 тисяч громадян України з вірусом імунодефіциту.

За весь період епідеміологічного спостереження від захворювань, зумовлених СНІДом, в Україні померло понад 25 тисяч людей. Щороку смертність зростає. МОЗ пояснює це тим, що спочатку ВІЛ-СНІД в Україні найбільше поширювався серед людей, які вживали ін’єкційні наркотики. Саме ця група інфікованих дає найвищі показники смертності, й у половині випадків СНІД у них ще й обтяжений туберкульозом.

Тепер ситуація змінилася й ВІЛ-СНІД в Україні найбільше поширюється статевим шляхом. Причому, через безвідповідальну поведінку одних людей страждають й ті, хто ніколи не вдавався до ризикованих дій, що могли спричинити інфікування.

Люди з ВІЛ можуть залишатися здоровими й вести звичний спосіб життя, якщо стануть на диспансерний облік й отримуватимуть антиретровірусну терапію.

Лише половина людей, яким діагностували ВІЛ, звернулися за медичною допомогою. Лише третина від тих, хто потребує лікування, отримують його.

Лікування ВІЛ-СНІДу надзвичайно дороге. В Україні зареєстрованих хворих лікують за рахунок коштів Глобального фонду протидії ВІЛ-СНІДу та коштів Державного бюджету. Питаннями лікування та протидії епідемії займається Центр контролю соціально небезпечних хвороб Міністерства охорони здоров’я України.



Ми разом

28.11.2012
СНІД в Україні зараз передається переважно статевим шляхом – МОЗ

Рівень поширення інфекції є соціально небезпечним, загрожує усім – експерт
28.11.2012
«По кому подзвін»: в Україні СНІД загрожує кожному

Тепер щороку фіксується утричі більше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції, аніж десятиліття тому
28.11.2012
Проти СНІДу використовують інтернет

Фільм Insider називають «інформаційною антиСНІДівською бомбою»
27.11.2012
Донеччина – лідер за кількістю ВІЛ-позитивних (ВІДЕО)

Статевий шлях передачі ВІЛ зараз посідає першу сходинку

20.11.2012
В ООН заявили, що подолання СНІДу вже реальне

За минулий рік від СНІДу померло 1 мільйон 700 тисяч людей