Доступність посилання

ТОП новини

Проти СНІДу використовують інтернет


Київ – 28 листопада в інтернет викладений багатосерійний документальний фільм Insider, який його режисер і продюсер називають «інформаційною антиСНІДівською бомбою». Серіал інформує молодь про поширення ВІЛ – СНІДу в Україні.

За даними міжнародних організацій, рівень поширення вірусу імунодефіциту людини в Україні – один із найвищих в Європі, нині у країні мешкають понад 204 тисячі ВІЛ-інфікованих людей. Щодня через СНІД помирає до десяти українців.

Особливо швидкими темпами ВІЛ-СНІД поширюється серед молоді. До цього призводять, серед іншого, руйнування суспільних і родинних цінностей, а відтак рання статева активність молодих людей, відсутність інформації про безпечну та відповідальну сексуальну поведінку, каже голова представництва Фонду народонаселення ООН в Україні Нузгат Есан.

За її словами, стиль життя на кшталт «секс, наркотики, рок-н-рол», помножені на недостатню поінформованість про ризики ВІЛ-СНІДу, перетворили молодь як на поширювача, так і на жертву СНІДу.
Ми звернулись до «природного середовища» молоді – до інтернету
Нузгат Есан

«Отже, ми мали «достукатись» до серця української молоді, при цьому зрозумілою для них мовою. Тому разом із українськими учасниками проекту ми звернулись до «природного середовища» молоді – до інтернету. Адже понад 80 відсотків молодих українців називають себе активними користувачами мережі», – пояснює Нузгат Есан.

«Insider» – лідер на YouTube

Серіал (36 10-хвилинних відеосюжетів) викладений на сторінці YouTube.



Продюсер Ірина Обухівська про створення серіалу розповіла: «Одне з наших завдань – щоб стрічки не були депресивними, страшними і не залякували людей. Стрічка мала бути зрозумілою. Ми використали формат вільного спілкування наших двох ведучих (студентів, хлопця та дівчини) з їхніми однолітками на вулицях Києва».

Ведучі розпитували молодь, що вони знають про ВІЛ, про шляхи поширення інфекції, чи вони використовують презервативи, як поводились би, якби у них виявили ВІЛ, тощо. Експертами виступили лікарі, соціальні працівники, відомі українські музиканти. У серіалі можна почути кількох ВІЛ-позитивних молодих людей, які розповідали про свої долі, зауважує Обухівська.

Профілактика ВІЛ. Досвід ООН в Україні

Ще один шлях інформування про ВІЛ та профілактики поширення СНІДу серед молодих українців – здійснення проекту ООН «Клініка, дружня до молоді».

Там молоді люди отримують безкоштовні консультації лікарів. Ці клініки працюють за принципами безвідмовності, доброзичливості, конфіденційності та анонімності. Усього на сьогодні таких клінік в Україні – більше ста, вони розташовані в обласних центрах та великих містах країни, розповіла експерт Міністерства охорони здоров’я, провідний спеціаліст клініки «Охматдит» Лідія Романенко.
Ми розуміли, наскільки це небезпечно для здоров’я нинішнього та майбутнього поколінь українців
Лідія Романенко

«У 1996 році Дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ – цю кращу світову практику надання медико-соціальної допомоги привніс в Україну. У ті роки ми активно дискутували питання про те, що, на жаль, ВІЛ поширюватиметься перш за все у молодіжному середовищі. Ми, фахівці, розуміли, наскільки це небезпечно для здоров’я нинішнього та майбутнього поколінь українців», – каже Романенко.

Насамкінець експерт нагадує, що ВІЛ-статус не залежить від соціального стану або сфери спілкування молодих людей. Ставши ВІЛ-позитивними, наші родичі і друзі не перестають бути близькими і потрібними для нас людьми – просто вони потребують нашої підтримки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG