Тимошенко засудила тиск на Власенка – Сас

Київ – Світ продовжує стежити за ситуацією з переслідуванням Юлії Тимошенко і засуджує позбавлення статусу депутата її захисника Сергія Власенка – так пояснив зустріч у четвер представника Європарламенту Пета Кокса з Миколою Азаровим заступник голови фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Сергій Сас. Про це та про свою зустріч із Юлією Тимошенко Сергій Сас розповів Радіо Свобода.

– Пане Сас, як, на Вашу думку, прибуття до України Пета Кокса та його зустріч з прем’єром Миколою Азаровим може вплинути на ситуацію з Юлією Тимошенко та Сергієм Власенком?
Це політичне переслідування. Парламентські структури перетворилися на елементи репресивної системи

Сергій Сас

– Увага європейських структур до цих двох справ є надзвичайно важливою. Я маю на увазі і справу Юлії Тимошенко, і ситуацію зі Власенком, яка не вкладається в жодну юридичну логіку. Це політичне переслідування, через те що Сергій Власенко є захисником Тимошенко. Європейські структури занепокоєні цією ситуацією, бо вона жодним чином не вкладається у Європейську конвенцію прав людини, зокрема щодо гарантування права на захист.

За подіями спостерігатиме і європейська, і світова громадськість. Стало зрозуміло, що пояснень справи Тимошенко в юридичній площині шукати не треба. Це політичне переслідування. Парламентські структури, зокрема регламентний комітет (а я є свідком його роботи понад 10 років), перетворилися на елементи репресивної системи.

– Від моменту позбавлення депутатського мандату Сергій Власенко не робить публічних заяв і не відповідає на дзвінки. Де він зараз?

– Я не знаю, де нині перебуває Сергій Власенко. Бо я зустрічався (у четвер – ред.) з Юлією Тимошенко у харківській лікарні, і вона, зокрема, передала публічне звернення до Власенка і привітання. Річ у тім, що в четвер у Сергія Власенка був день народження, тобто влада приготувала йому такий собі «подарунок». Мовляв, ти повинен зрозуміти, в який спосіб влада може насолити людині, яка протидіє утвердженню тоталітаризму.

– Чи говорила Вам Юлія Тимошенко, як вона оцінює події щодо її захисника?

– Безумовно, вона оцінює це як переслідування з політичних мотивів, передовсім з огляду на те, що Власенко є її захисником. Це серйозно підриває ситуацію з її захистом, вважає Юлія Тимошенко, бо позбавлення її захисника мандата робить його більш уразливим для переслідувань влади. Вона стурбована цією ситуацією, і через це вона передала для оприлюднення вже згадане мною звернення до нього. Це і акт підтримки Сергія Власенка з її боку, і привітання його з днем народження.