Як протидіяти експлуатації дитячої праці?

(©Shutterstock)

Київ – В Україні нелегально використовують працю дітей, але ніхто не знає реальної величини цієї проблеми. Дітям платять менше, аніж дорослим за ту саму роботу, їх примушують працювати понаднормово і залучають до важких робіт. Довести порушення важко, бо ніяких угод з підлітками не підписують. При цьому держава не сприяє працевлаштуванню неповнолітніх під час літніх канікул.

В Україні вже давно не проводилося ґрунтовних досліджень щодо дитячої праці. Однак безперечним є те, що більшість українських підлітків хотіла б мати можливість заробляти під час канікул, або й підпрацьовувати під час навчання. Цим користуються несумлінні роботодавці й беруть неповнолітніх на роботу нелегально.

Поки в Україні не створили систему контролю за використанням дитячої праці і «недопущення порушень прав дитини, яка, згідно із законодавством, може працювати», зізнається уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко.

«Ми – як Україна,як держава – точно не знаємо обсягу цієї проблеми. Немає достовірної інформації, скільки дітей працюють, щодо скількох дітей є порушення законодавства, ми не знаємо, скільки дітей нелегально втягуються у небезпечну для них працю. Ми маємо лише одиничні кримінальні справи та випадки притягнення до відповідальності. Минулого року ми провели соціологічне дослідження й отримали дані, що кожна четверта дитина працювала, але більшість батьків не знали, що діти працюють. Діти працюють у сільському господарстві, на будівництвах, продають газети та роздають рекламні буклети, також діти працюють на нелегальних копанках», – розповів Радіо Свобода Юрій Павленко.

Your browser doesn’t support HTML5

Юрій Павленко

Юрій Павленко повідомив, що з січня Міжнародна організація праці розпочне глобальне дослідження експлуатації дитячої праці в Україні. На думку уповноваженого з прав дитини, це дослідження надасть об’єктивну інформацію щодо реальних масштабів використання дитячої праці, а особливо її найгірших форм, й буде використане для удосконалення роботи державних органів.

«Вже зараз органи Державної інспекції праці проводять перевірки у всіх регіонах України. І проблема дитячої праці є одним із пріоритетів в роботі офісу уповноваженого», – наголосив Юрій Павленко.

Правоохоронні органи не помічають, що дітей експлуатують?

Дитячу працю в Україні використовують нелегально, і держава має можливість ігнорувати цю проблему, вважає Катерина Левченко, президент міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна».

Your browser doesn’t support HTML5

Працю дітей використовують нелегально, а держава це ігнорує


На думку правозахисника, держава не має відповідних інструментів та спеціальних кадрів, які б дозволяли ефективно боротися з використанням праці дітей у недозволений законом спосіб.

Катерина Левченко розповіла, що на «гарячу лінію» міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна» з питань захисту прав дитини (0 800 500 335 або 386 для дзвінків з мобільного) телефонують переважно саме діти. Частина цих дзвінків стосується проблем працевлаштування неповнолітніх.

Правозахисник наполягає, що батьки та й школярі повинні знати про те, як законодавство регулює можливість праці дітей.

Катерина Левченко радить батькам обов’язково ходити з дітьми до потенційних працедавців. Як правило, лише цього достатньо, каже правозахисник, щоб роботодавець не порушував домовленості – платив обіцяне вчасно, не примушував дітей працювати більше, аніж дозволяє закон і дбав про належні умови праці.

20.08.2013
Нелегальна праця – єдиний варіант підробітку підлітків?

Влітку, коли діти намагаються підзаробити, збільшуються випадки нелегальної праці далі
12.06.2013
На Донеччині трудові відносини з неповнолітніми часто не оформляють

Що робиться для розв’язання проблеми в регіоні, які найпопулярніші роботи виконують неповнолітні та скільки заробляють? далі
02.10.2008
«Жебраки за примусом». За «використання» дитини для жебракування встановлено кримінальну відповідальність

За даними Міжнародної організації праці, українські дітлахи активно втягнуті в трудову діяльність далі

Органи державної влади, на думку правозахисників, мали б створювати умови для легального працевлаштування підлітків під час літніх канікул, зокрема, й для благоустрою міста.