«Батьківщина» оскаржуватиме результати місцевих виборів у Черкасах

Черкаси – До крісла міського голови Черкас може повернутися колишній очільник обласного центру Сергій Одарич. Про це свідчать попередні підрахунки результатів виборів у Черкасах, де 25 травня обирали, крім президента країни, міського голову та депутатів міськради. Однак представники ВО «Батьківщина» не визнають результати виборів та обіцяють оскаржувати їх у суді.

За попередніми підрахунками, майже із 40 відсотками голосів перегони виграв екс-мер Сергій Одарич, якому торік місцеві депутати висловили недовіру. І хоча його «Партія вільних демократів» здобуває найбільше депутатських мандатів, утім, Одарич прогнозує, що сформувати більшість у новій міській раді буде непросто. Адже туди увійде більше семи партій.

«Ми маємо результати вже з усіх виборчих дільниць. І сьогодні можна говорити про рівень підтримки моєї кандидатури на рівні 40 відсотків. Вона вдвічі вища ніж у найближчого конкурента. І вища ніж у кількох найближчих конкурентів, разом узятих. Тому, безумовно, я хотів би, перш за все, подякувати черкасцям за цю довіру і підтримку», – каже Одарич.

Обласна «Батьківщина» із результатами не погоджується

Тим часом в обласному осередку ВО «Батьківщина» заявили, що не визнають результатів місцевих виборів. Усе буцімто через фальсифікації та «брудні технології, які спотворили волевиявлення громадян». Кандидат у мери Черкас від ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко, якого, за попередніми результатами, підтримали майже 23 відсотки черкащан, переконаний, що до цього причетна команда його опонента Одарича. Відтак розбиратися із фальсифікаціями «батьківщинівці» збираються у суді, де й вимагатимуть перерахунку голосів.

«Я вже сподіваюся, хоч на ці вибори когось покарають. А то хтось швидко втратив свідомість, щоб проголосувати без паспорта. Той не знає, звідки взялися 150 бюлетенів із позначкою за певного кандидата. Це ж не 25 чи 5, а 150 бюлетенів з одною позначкою. Я вважаю, що ці вибори сфальсифіковані в сторону Сергія Одарича і Партії вільних демократів», – каже Анатолій Бондаренко.

Для Черкас оскарження виборів – вже традиція, констатують в обласній організації Комітету виборців України. Донині жодні місцеві вибори не відбулися без судової тяганини. І хоч нинішні не стануть винятком, однак, оскарження жодним чином не вплине на результат перегонів – через великий відрив між кандидатами, прогнозує голова КВУ в Черкаській області Максим Михлик.

«Сподіваюся, що заява «Батьківщини» буде підкріплена реальними фактами. По окремих мажоритарних округах на виборах місцевих депутатів перерахунок голосів може вплинути на результат. Справді, зафіксовані незрозумілі технології, і проштамповані бюлетені із позначкою, які знайшли спостерігачі, і технологія «каруселі», і підвіз виборців. Усі ці факти є, у нас десь п'ять-шість таких округів. І ми будемо прискіпливо слідкувати за ситуацією», – каже він.

Неочікувано великий рейтинг «Радикальної партії» на місцевих виборах

Між тим неочікуваним для місцевих експертів став рівень підтримки черкащанами «Радикальної партії Олега Ляшка». За попередніми підрахунками, партія посіла четверте місце на виборах до міської ради.

Причому як такої передвиборчої кампанії саме за партію черкаські «радикальні» представники майже не проводили. Натомість агітували насамперед за самого Ляшка. Хоча більшість місцевих активістів та журналістів нічого не знають про людей, що, ймовірно, пройдуть до міської ради за списком «Радикальної партії».