Мої діти вакциновані, це обов'язково – жінка, яка перехворіла на поліомієліт

Your browser doesn’t support HTML5

Гостра нестача життєво важливих вакцин в Україні протягом останніх кількох років спонукала Міністерство охорони здоров’я звернутися до міжнародних організацій, в тому числі й до ЮНІСЕФ. Вакцини від багатьох серйозних дитячих захворювань, придбані Дитячим фондом ООН вже були доставлені в Україну. Бівалентна оральна вакцина проти поліомієліту, що входить до календаря профілактичних щеплень, за даними Міністерства охорони здоров’я, має бути доставлена в медичні заклади України вже найближчим часом. Головний дитячий імунолог міста Києва Федір Лапій написав 19 серпня у Faсebook, що в Україну вона вже прийшла.

Олена – мати двох дітей, своїй півторарічній донечці проти поліомієліту вчасно зробила лише два щеплення, з третім – довелося почекати. Дитина повинна отримати 4 щеплення від поліомієліту до півторарічного віку, рекомендують лікарі, – два рази інактивованою вакциною (ІПВ), самостійною або в складі інших вакцин, і два рази – оральною (ОПВ). В подальшому щеплення роблять у 6 та 14 років.

«Через місяць, коли нам треба було робити щеплення втретє, вчасно на нього ми не потрапили, бо захворіли на вітрянку. Після очікування через певний час ми прийшли на щеплення, але вакцини від поліомієліту в наявності вже не було. Тому ми чекали ще півтора місяці і щеплення зробили у складі інших вакцин: «Пентаксим», АКДС плюс поліомієліт. Наразі ми вакциновані три рази, але поза графіком, бо хворіли», – розповідає мати двох дітей Олена Андросова.

За даними головного дитячий імунолог міста Києва Федора Лапія в Україну бівалентна оральна вакцина проти поліомієліту вже прийшла. Про це він написав 19 серпня у Faсebook. Крім того він додав, що чекати в медичних закладах України її слід приблизно за тиждень. полтавського обласного департаменту охорони здоров’я, на сьогодні в області є лише інактивована вакцина.

«З квітня поточного року за глобальною ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я в зв’язку з тим, що другий штам дикого вірусу поліомієліту в природі вже не існує, і що б уникнути поширення вакцинального штаму, тривалентні вакцини з обігу вилучалися. Їх замінила бівалентна вакцина, яка має два штами: перший і третій», – говорить головний педіатр департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної держадміністрації Світлана Писаренко.

Лідія Кравчук на поліомієліт захворіла у 4-річному віці. Лікарі діагностували застуду та пневмонію, вірус поліомієліту був у списку останнім. Після кількох складних операцій вона вчилася ходити заново.

В 1957 році Радянський Союз всю вакцину, що була призначена нашим дітям, віддав дітям в Японію, бо там була епідемія. В тому районі, де ми жили, троє дітей захворіло, але найбільші ускладнення були у мене. У 4 роки я зробилася овочем, бо відмовили руки і ноги
Лідія Кравчук

«Вакцини не було, щеплення не робилися. В 1957 році Радянський Союз всю вакцину, що була призначена нашим дітям, віддав дітям в Японію, бо там була епідемія. В тому районі, де ми жили, троє дітей захворіло, але найбільші ускладнення були у мене. У 4 роки я зробилася овочем, бо відмовили руки і ноги», – згадує людина з інвалідністю з дитинства Лідія Кравчук.

У Донецькій школі-інтернаті для дітей з інвалідністю, хворих на поліомієліт, де вона проходила лікування та одночасно навчалась, «дітей вчили бути звичайними людьми, а не інвалідами», згадує Лідія Іванівна. Жінці пощастило, хвороба не завадила їй отримати професію, вийти заміж та народити дітей.

Проти поліомієліту вакциновані і дочка, і син. Це обов’язково, ну, може через те, що я перенесла
Лідія Коравчук

«Від поліомієліту вакциновані і дочка, і син. Це обов’язково, ну, можливо, через те, що я перенесла», – говорить Лідія Кравчук.

Вчасно зроблене щеплення зменшує кількість випадків захворювання на поліомієліт, запевняють медики. За твердженням Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, вакцинація – це єдиний шлях вберегти дитину від небезпечних інфекцій.

Your browser doesn’t support HTML5

20 фактів про поліомієліт та щеплення від нього (графіка)