Доступність посилання

ТОП новини

Приблизно 44% батьків дослухаються до ЗМІ у питаннях вакцинації – ЮНІСЕФ


Тема вакцинації часто стає об’єктом інформаційних вкидань та маніпуляцій, зазначають експерти. Створити негативну славу щепленням іноді «допомагають» і українські ЗМІ, які хочуть зіграти на емоціях і поширюють достеменно невідому інформацію. Такі повідомлення змушують батьків відмовлятися від вакцинації, зауважують медексперти і наголошують, що журналісти мають ретельніше підходити до висвітлення цієї проблеми.

Роль ЗМІ у житті суспільства величезна, говорить у коментарі для Радіо Свобода експерт ВООЗ з питань попередження поширення захворювань та імунізації Вусала Алахвердієва. Коли йдеться про будь-яку програму, спрямовану на населення, потрібно працювати разом з населенням. Програмна імунізація – це не те, що можна зробити насильно чи без відома людини. Тож у першу чергу потрібно пояснити людині необхідність імунізації, зазначає Алахвердієва.

«У цьому сенсі інформування людей через ЗМІ – це те джерело, що дає вихід на великі маси населення і дозволяє поширити інформацію однаково і в сільській місцевості, і в містах, і доступно для всіх верств населення», – зауважує Вусала Алахвердієва.

Роль медіа в охороні здоров’я та боротьбі з такими захворюваннями, яким можна запобігти, наприклад, поліомієліт чи інфекційні захворювання, є критичною в формуванні поведінки людей, вважає екс-заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. Кожне повідомлення ЗМІ щодо охорони здоров’я сприймається інакше, ніж новини про економіку чи енергетику, зауважує він.

Питання в тому, чи відчувають ЗМІ відповідальність за ті меседжі, які дають. Питання в тому, чи ми продаємо емоцію, чи вкладаємо в цю емоцію сенс і знання
Ігор Перегінець

«Якщо сказати, що від вакцини проти поліомієліту померла дитина, це змусить більшість матерів перестати вакцинуватися, що призведе до потенційних загроз інфекційних хвороб і смертей. Тому питання в тому, чи відчувають ЗМІ відповідальність за ті меседжі, які дають. Питання в тому, чи ми продаємо емоцію, чи вкладаємо в цю емоцію сенс і знання. Якщо ми не вкладаємо знання, а тільки емоцію, ми маємо розуміти, куди ця емоція приведе», – говорить Перегінець.

Перегінець: ЗМІ мають нести відповідальність за меседжі, які подають
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Медіа здійснюють і позитивний вплив на населення, переконана журналіст філії НТКУ «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська» Наталія Приходько. У коментарі для Радіо Свобода журналістка розповіла, як завдяки інформуванню населення ставлення до щеплень у регіоні покращилось.

У нашому регіоні раніше були проблеми з вакцинацією, батьки ставилися до неї з недовірою, але зараз ситуація в регіоні покращилася
Наталія Приходько

«Я з маленького регіону, у нас є єдина регіональна телекомпанія, не обласна. Я веду передачу «Здоров’я» і роблю новинні сюжети. Проблем у цій сфері немає, лікарі йдуть на контакт, дають коментарі. У нашому регіоні раніше були проблеми з вакцинацією, батьки ставилися до неї з недовірою, але зараз, згідно з результатами проведеного опитування, ситуація в регіоні покращилася», – говорить Наталія Приходько.

У питаннях охорони здоров’я українці й справді схильні прислухатися до ЗМІ, зазначає керівник інформаційних програм ЮНІСЕФ в Україні Анна Суходольська.

Ми виявили, що майже 70 відсотків батьків консультувалися з лікарями. Але на другому місці серед джерел, до яких дослухаються, – засоби масової інформації: 44 відсотки – це не так вже й мало
Анна Суходольська

«Коли ми проаналізували, з яких джерел люди дізнаються інформацію про щеплення, ми виявили, що майже 70 відсотків батьків консультувалися з лікарями. Але на другому місці серед джерел, до яких дослухаються, – засоби масової інформації: 44 відсотки – це не так уже й мало», – зауважила Суходольська.

За її словами, інформувати часто потрібно і лікарів, адже медики часом самі можуть відмовляти батьків від щеплень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG