Радіо Свобода Daily: сховати майно за фірмами – у Порошенка з'явились послідовники?

Політична карикатура Євгенії Олійник

Вітаємо!

Рівняння на президента

У минулих випусках журналісти програми «Схеми» показали віллу президента України в Іспанії, яку Петро Порошенко не вніс у свою декларацію у розділі нерухомість, вписавши лише фірму, на яку ця вілла оформлена. Історія викликала резонанс – адже по суті президент своїми діями дав приклад іншим політикам та чиновникам: якщо глава держави може ховати елітне майно за фірмами – чому іншим не можна?

Відтак «Схеми» показали ще одну іспанську віллу, якої немає в декларації. Її власником виявився екс-заступник міністра енергетики Ігор Діденко.

Спецагент із Запоріжжя

А от єдиним з голів облдержадміністрацій, що взагалі не подав електронну декларацію, виявився голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль. Згідно з інформаційною довідкою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Костянтин Бриль є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 та 282 квадратних метрів в елітному поселенні Пуща-Водиця в Києві. Дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратних метри та гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі «Діброва» у Київській області. Судячи з соціальних мереж, небідно живуть і діти держслужбовця. Втім, за словами Бриля, не оприлюднювати декларацію йому наказала Служба безпеки України. Що і чому приховує чиновник, дивіться у сюжеті.

Молочні ріки для екс-регіоналів

Підприємство «Білогір’ямолокопродукт» на Хмельниччині, за яким стоять колишні депутати від Партії регіонів, кілька місяців не платить селянам за молоко, яке збирає на переробку. Сукупний борг – більш як 74 мільйони гривень. Коли великі й малі виробники молока вийшли на протест і заблокували роботу підприємства – їх розігнав спецпідрозділ обласної поліції. Не обійшлося без крові та переломів. Аби з'ясувати всі обставини, журналісти Радіо Свобода вирушили на Хмельниччину.

Антикорупція в дії: перший рік роботи

До Міжнародного дня боротьби з корупцією українські антикорупційні органи відзвітували про рік роботи. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) показали безпрецедентний результат, порівняно з боротьбою з корупцією у попередні 23 роки незалежності, оцінюють експерти. Водночас додають: без створення антикорупційного суду, вражаючих результатів діяльності антикорупційних органів навряд чи слід очікувати.

А про те, яке враження про Україну створюють для зовнішнього світу нові й нові корупційні скандали з Києва, Радіо Свобода розповів економіст Андерс Ослунд, старший співробітник аналітичного центру «Атлантична рада» у Вашингтоні.

НАКО

Однією з найбільш закритих, але потенційно корупційних сфер досі залишається галузь безпеки та оборони. Для контролю за нею наприкінці жовтня цього року був створений ще один антикорупційний орган –Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО). Його секретарем став Віктор Плахута, який був волонтером у Міністерстві оборони, а пізніше очолював департамент з питань безпеки і оборони в Міністерстві економічного розвитку. Як він розповів в ефірі Радіо Свобода, новий комітет хоче виступати партнером у реформуванні державного концерну «Укроборонпром».

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Азаров відхрестився від квартири

Колишній прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що квартира, в якій українські силовики, за їхніми словами, виявили цінні речі екс-прем’єра, йому не належать. Азаров зазначив, що, наприклад, картину «Портрет дівчини» побачив у ЗМІ вперше і назвав інформацію про виявлення київської квартири з його речами «черговою провокацією київського режиму».

Поступ до єдиної помісної православної церкви?

Є надія, що справа єдиної помісної української православної церкви просуватиметься. Такий висновок робить проректор Острозької академії Петро Кралюк, даючи оцінку згоді Верховної Ради на позбавлення Вадима Новинського депутатської недоторканості. Про це читайте в аналітичній статті «Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?».

Білорусь показує зуби Москві?

У Білорусі затримали двох проросійських активістів за підозрою у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Рішення затримати Дмитра Алімкіна і Юрія Павловця можна пояснити стурбованістю білоруської влади з приводу загрози з боку Росії. Таку думку в інтерв'ю Радіо Свобода висловив політичний аналітик Олександр Класковський. Слідчий комітет заявляє, що затриманим загрожує до 12 років позбавлення волі. Чому білоруська влада вирішила піти на цей крок читайте в інтерв’ю з експертом.

Вмійте захистити себе від лихого!

Ваше Радіо Свобода Daily бажає гарних вихідних і прощається до понеділка!