150 будинків у Києві виявились не готовими до подачі тепла – представник «Київенерго»

Ілюстраційне фото

Опалювальний сезон почався номінально, але не фактично: навіть у столиці тепло з’явилося не всюди. Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков нагадує: за готовність будинку до подачі опалення несуть відповідальність і самі мешканці. А експерт з енергетики Геннадій Рябцев застерігає: проблем з теплопостачанням лише побільшає, коли дасться взнаки недосконала інфраструктура. Уряду ж, на його думку, не слід звітувати про місцеві органи влади.

Your browser doesn’t support HTML5

Опалювальний сезон не гарантує тепла в оселях | Ранкова Свобода. Частина 2

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на селекторній нараді з керівниками областей зазначив, що в Україні є регіони, які вже стовідсотково під'єдналися до тепла, а в інших виникають з цим проблеми. Проте це відбувається винятково з вини органів місцевого самоврядування, наголошує Зубко.

Геннадій Зубко

«Я ще раз хотів би, щоб усі схаменулися і перестали іноді прикривати свою управлінську імпотенцію тим, що чогось не вистачає, коли 20 жовтня хтось згадує про те, що потрібно щось запустити. Ми передивимось усі ці речі і систематизуємо їх. Направимо також до Генеральної прокуратури ті речі, де органи місцевого самоврядування невчасно виконували свої обов’язки», – пообіцяв міністр.

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев погоджується з тим, що необхідно розмежовувати відповідальність центральних та місцевих органів виконавчої влади.

За те, щоб у нас було тепло взимку, поки що відповідають місцеві органи влади. Але дивує тоді, чому урядовці на найвищому рівні час від часу рапортують про свої досягнення
Геннадій Рябцев

«За те, щоб у нас було тепло взимку, поки що відповідають місцеві органи влади, і за подачу в тому числі теплової енергії, гарячої води, надання більшості житлово-комунальних послуг – все це відповідальність місцевих органів влади. Але дивує тоді, чому урядовці на найвищому рівні час від часу рапортують про свої досягнення», – зауважив він в ефірі «Ранкової Свободи».

Ще до початку опалювального сезону Геннадій Зубко звітував про майже повну готовність житлово-комунального сектору до холодів.

На думку Рябцева, проблеми з теплопостачанням виникають через брак особистої відповідальності місцевих чиновників.

«Керівники на місцях розуміють, що ніхто їх знімати не приїде, як це робить Олександр Лукашенко в нашій братній Білорусі. Ніхто з них не відчуває відповідальності перед виборцями», – переконаний він. Об’єктивний чинник полягає в тому, що місцевій владі може просто не вистачати фінансування, каже Рябцев.

Він також прогнозує, що ситуація з опаленням може погіршитись, якщо внаслідок похолодання проявляться недоліки застарілої інфраструктури.

«Ще не спрацювали ті проблеми, які зараз перебувають під землею: маються на увазі труби, які зношені на 90% і більше – теплотраси, які вчасно не ремонтують і не замінюють. Чим далі, тим буде складніше», – наголошує Рябцев.

За його оцінками, повне оновлення теплотрас за вартістю й тривалістю робіт можна порівняти з ремонтом доріг.

«Якщо говорити про дороги й теплотраси, то десь однакова сума – десь 80 мільярдів гривень упродовж десяти років з урахуванням інфляції. Тоді можна було б сподіватися на певні покращення», – припускає він.

Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков стверджує, що принаймні в столиці до опалення під'єднані вже 95% житлових будинків.

«150-160 будинків (кількість змінюється) не мають тепла лише тому, що ці будинки не можуть прийняти тепло. Вони не підготовлені до прийняття тепла, немає відповідних форм Е-8, які підтверджують, що внутрішньобудинкові мережі здатні приймати тепло, тому зараз іде робота», – пояснив він.

За словами Плачкова, відповідальність за приведення будинку в готовність до опалювального сезону лежить на самих власниках, адже «Київенерго» не опікується внутрішньобудинковими мережами.

Ще однією проблемою опалювального сезону Іван Плачков вважає недосконалу тарифну політику.

Іван Плачков

«Для бюджетних закладів у тарифах передбачена вартість газу 4900 гривень за метр кубічний, а ціна, за якою продає для бюджетних організацій «Нафтогаз України» – 7900, вже закладені збитки компанії на діяльність із теплопостачання», – каже експерт.

Заборгованість держави за субсидіями, за його даними, складає два мільярди гривень. Як нагадує Плачков, проблема заборгованостей не нова.

Є ще заборгованість за різницю в тарифах за 2015 рік. Тільки по «Київенерго» ця заборгованість складає понад 350 мільйонів
Іван Плачков

«Сьогодні є ще заборгованість за різницю в тарифах за 2015 рік. Тільки по «Київенерго» ця заборгованість складає понад 350 мільйонів», – каже він.

Представник компанії згадує також про помилкову формулу нарахування платежів, через яку кияни отримували завищені рахунки.

«Потім цей алгоритм був змінений, і по місту Києву нарахували середньостатистичні дані по тих будинках, в яких є лічильники, і цей обсяг споживання переносився на ті будинки, в яких немає лічильників. І більш-менш ця система працювала об’єктивно», – каже він. На цей рік таких змін в алгоритмі поки що не передбачено, та Плачков сподівається, що уряд ще ухвалить відповідну постанову.

Геннадій Рябцев додає до цього, що уряду варто було б звітувати не про готовність місцевих органів влади до опалювального сезону, а про власну готовність виконувати взяті на себе зобов’язання, адже місцева влада в будь-якому разі нездатна вирішити проблему боргів за субсидіями.

«Слід просто знати і чітко розмежовувати, що українцям вимагати від уряду, а що – від місцевих органів влади. Якщо йдеться про відсутність гарячої води – це, зрозуміло, проблема від ОСББ і вище, аж до місцевої чи сільської влади. А якщо йдеться про систему нарахування субсидій, борги взаємні, відсутність коштів на місцевому рівні для здійснення їхніх повноважень – це, зрозуміло, справа уряду і саме на ньому лежить відповідальність», – переконаний він.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі