Радіо Свобода Daily: кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко вже на свободі

Олександр Костенко, 15 травня 2015 року

Костенко на свободі

Засуджений у Росії кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко вийшов на свободу після закінчення терміну ув'язнення. Очікується, що у понеділок, 6 серпня, він прибуде у Київ. Тимчасове житло у столиці йому вже знайшли.

Українця з Сімферополя підконтрольний Москві суд окупованого Криму в травні 2015 року засудив до чотирьох років і двох місяців тюрми нібито за заподіяння каліцтва співробітникові кримського «Беркуту» під час подій Майдану в Києві. Після розгляду касаційної скарги термін зменшили до трьох років і шести місяців ув’язнення. Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно повідомляв про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти.

Перед цим проникливого листа до Костенка у студії Радіо Свобода писала співачка Руслана.

Your browser doesn’t support HTML5

Листи політв'язням: Руслана написала послання ув'язненому в Росії Олександру Костенку – відео

НЕпочесне звання

Нагородження запорізького псевдоісторика пролило світло на недосконалість системи присвоєння державних нагород

Державні звання, відзнаки і нагороди, які вручає президент України, часто приурочуючи до свят – це престиж та заохочення, інколи навіть матеріальне, для людей, що досягають неабияких успіхів в тій чи іншій сфері суспільного життя, за їхні заслуги перед державою.

Але нещодавно в Запоріжжі місцеве наукове співтовариство забило на сполох: президент до Дня Конституції своїм указом нагородив званням почесного працівника культури... псевдонауковця, який вигадав більшість своїх регалій, чиї «наукові досягнення» ґрунтуються на тотальній фальсифікації історичних фактів.

Це історія – не про корупцію, а скоріше про недогляд і, можливо, навіть недбальство. Адже ніхто з відповідальних за це чиновників вчасно не перевірив біографію представленого до нагороди. Але тепер позбавити його такого звання законодавство не дозволяє.

Цей випадок змусив нас розібратись у тому, як працює весь механізм. Хто саме обирає найдостойніших? І що робити, якщо система дала збій?

Спроба самоспалення у Криму

У центрі Сімферополя учасник акції протесту намагався вчинити акт самоспалення. Один із кримськотатарських активістів –​ активіст «галявини протесту» «Стрілецька» Ватан Карабаш – облив себе горючою рідиною і здійснив підпал, однак присутнім вдалося оперативно загасити одяг, що загорівся на ньому. Перед підпалом чоловік заявив, що здійснює акт самоспалення на знак протесту проти свавілля влади. Ось відео.

Your browser doesn’t support HTML5

У центрі Сімферополя чоловік намагався вчинити самоспалення – відео

Далі стисло.

Поліція не побачила криміналу в підробці документів на 600-мільйонному тендері на ремонт Шулявського мосту.

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області арештував чотирьох підозрюваних у вбивстві бердянського активіста та ветерана війни на Донбасі Віталія Олешка («Сармата»).

Генеральний прокурор України Юрій Луценко відвідав постраждалу виконувачку обов’язків керуючої справами Херсонської міської ради Катерину Гандзюк і передав слідство у справі СБУ. Підозрюваного в нападі вже затримали.

А президент Петро Порошенко повідомив, що цього року в параді до Дня незалежності 24 серпня вперше візьмуть участь жінки-військовослужбовці.

Перший штраф за перепост у Telegram

Віце-прем'єр окупаційного уряду Криму Дмитро Полонський виграв суд проти блогера Олександра Таліпова про захист честі і ділової репутації. У позові чиновник вимагав визнати недостовірною публікацію в Telegram, яку блогер репостнул з анонімного каналу – про те, що Полонський є інформатором СБУ. У квітні Судакський міський суд виніс рішення на користь Полонського. Блогер подав апеляцію, але днями суд її відхилив. Про те, як віце-прем'єр окупованого Криму засудив блогера, читайте у матеріалі наших кримських колег.

«Волноваха.City»

Що спільного у Волно-Вегаса і Лас-Вегаса? Як діти Волновахи обіймали перехожих у День друзів? І улюблені місця вашого міста – на старих фото. «Щоб по місту не літали фентезійні романи замість новин, з’явились ми» – такими словами відкривається редакційна стаття на новому сайті міста «Волноваха.City». А допомогла його створити Агенція розвитку локальних медіа. Про цей проект Радіо Донбас.Реалії розповів головний редактор «Волноваха.City» Павло Єштокін.

Допомагайте розвиватись і Ви своєму населеному пункту!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.