Доступність посилання

ТОП новини

Перший штраф за перепост у Telegram: як віце-прем'єр анексованого Криму засудив блогера


Віце-прем'єр окупаційного уряду Криму Дмитро Полонський виграв суд проти блогера Олександра Таліпова про захист честі і ділової репутації. У позові чиновник вимагав визнати недостовірною публікацію в Telegram, яку блогер репостнул з анонімного каналу – про те, що Полонський є інформатором СБУ. У квітні Судакський міський суд виніс рішення на користь Полонського. Блогер подав апеляцію, але днями суд її відхилив.

Дмитро Полонський подав позов на Олександра Таліпова на початку грудня минулого року. Зараз чиновник обіймає посаду віце-прем'єра Криму, а тоді був ще й міністром інформації. У позові Полонський вказав, що, на його думку, блогер розмістив в Telegram-каналі «Таліпов Online» дані, що містять недостовірні відомості, які паплюжать його честь, гідність і ділову репутацію. Це репост повідомлення з анонімного каналу «КрЫмінальное чтиво», в якому сказано, що Полонський – інформатор Служби безпеки України (СБУ), його агентурний псевдонім – Нілов. Текст вже видалений з каналу «Таліпов Online», але він зберігся на сайті Telegram Analytics.

У позові Полонський просив визнати відомості, які розповсюдив Таліпов, недостовірними, а також стягнути з блогера моральну шкоду в розмірі 1 мільйон рублів. Ще одна позовна вимога Полонського – упродовж дня від моменту набуття судовим рішенням чинності Таліпов повинен розмістити спростування в своєму Telegram-каналі.

Дмитро Полонський
Дмитро Полонський

У грудні минулого року повідомлення про позов кримського віце-спікера широко розійшлося по медіа. Російські ЗМІ писали, що вперше чиновник подає в суд через репост у Telegram, і випадок може стати судовим прецедентом.

Коріння чуток про СБУ і Полонського

Олександр Таліпов активно коментує те, що відбувається в анексованому Криму, багато критикує кримських чиновників і публікує інсайдерську інформацію про те, що відбувається в коридорах влади. Блогер колись і сам був до них вхожий – працював помічником у колишнього першого віце-прем'єра Криму Михайла Шеремета. Таліпов є прихильником «входження півострова до складу Росії», він говорить, що мета його громадської діяльності – «верховенство в Криму російського законодавства».

На одному з бланків було зазначено, що Дмитро Полонський – агент СБУ, який діє під псевдонімом Нілов

Чутки про те, що Дмитро Полонський нібито є інформатором СБУ, давно мусуються в інтернеті. Приводом стала публікація на російському сайті voenkor.info, який підтримує сепаратистів на Донбасі. У повідомленні від вересня 2014 року зазначалося, що після бою в районі Іловайська бойовики знайшли в машині українських військових документи, що мають стосунок до СБУ в Криму. На одному з бланків було зазначено, що Дмитро Полонський – агент СБУ, який діє під псевдонімом Нілов. Дата народження і місце роботи збігаються з даними кримського чиновника. Бланк підписаний Володимиром Тоцьким, який керував кримським управлінням СБУ з 2010 по 2013 роки.

Справжність опублікованого документа нічим не підтверджується. Дмитро Полонський спростовував свою причетність до СБУ. Він заявив, що під час вступу на посаду прем'єра він пройшов серйозну перевірку російських спецслужб. Коментуючи звинувачення на свою адресу, чиновник сказав, що ставиться до них «зі сміхом».

20 тисяч замість мільйона

Блогер Олександр Таліпов проживає в Судаку, там же розглядали позов, який проти нього подав Полонський. Судові засідання кілька разів відкладали через неявку відповідача. А 25 квітня позов розглянули без Таліпова і його представника, яким у справі значився кримський адвокат Жан Запрута.

При винесенні рішення суддя керувався експертизою, яку на замовлення Полонського зробила «Кримська лабораторія судової експертизи Мін'юсту Росії». Експертиза встановила, що в повідомленні, яке перепостив Таліпов, є негативні відомості про Дмитра Полонського, його діяльність, особисті ділові та моральні якості. Такими відомостями, як йдеться у висновку, є твердження про те, що кримський віце-прем'єр є інформатором СБУ з агентурним прізвиськом Нілов.

Суддя Судакського міського суду Євген Риков задовольнив майже всі позовні вимоги Полонського. Відомості, які містить цей канал блогера, суд визнав недостовірними, і зобов'язав його видалити перепост і розмістити спростування на каналі «Таліпов Online».

Єдина вимога, яку суд задовольнив частково, стосувалося морального збитку. Замість 1 мільйона рублів, як цього вимагав Полонський, Таліпову присудили 20 тисяч (5 з половиною тисяч гривень у перерахунку). За рішенням суду, блогер також повинен сплатити судові витрати позивача у розмірі 47 680 рублів (20 370 гривень) і витрати на проведення експертизи на суму 8 796 рублів (3 758 гривень).

Приклад, який надихнув Аксьонова

Олександр Таліпов із рішенням суду не погодився і подав апеляцію. Коментуючи вердикт, блогер зазначив, що його зобов'язали розмістити спростування в Telegram, який в Росії заблокований за рішенням Роскомнадзора.

«Як воно може бути виконане, якщо Telegram заблокований на території Росії? Або тоді це публічне визнання, що Telegram і раніше працює?» – сказав блогер виданню «Примечания».

Як воно може бути виконане, якщо Тelegram заблокований на території Росії?
Олександр Таліпов

Верховний суд Криму розглядав апеляцію Таліпова 31 липня і в підсумку її відхилив. На сайті суду поки що не опубліковане рішення у цій справі, зазначено лише про результат розгляду скарги – рішення суду першої інстанції залишили без зміни.

Таліпов відмовився давати коментарі кореспондентові Крим.Реалії, зіславшись на те, що принципово не спілкується з Радіо Свобода.

В'ячеслав Позігун – адвокат віце-прем'єр окупаційного уряду Криму – заявляв, що в разі перемоги в суді Дмитра Полонського, він може подати заяву в поліцію про наклеп, що в Росії вважається кримінальним злочином. Поки ні чиновник, ні його представник не повідомляли про звернення до тамтешнього МВС.

В кінці минулого року до суду на Таліпова подав не тільки Полонський, але і двоє його колишніх підлеглих – заступник міністра інформації окупаційного уряду Криму Максим Балацький та екс-заступник начальника управління у тому ж відомстві Ервін Мусаєв, який зараз керує телеканалом «Миллет». Їхні позови також були пов'язані зі захистом честі і репутації і включали вимоги виплатити 1 мільйон рублів компенсації. Балацький вимагав визнати недостовірними публікації Таліпова в Facebook про те, що він володіє офшорними компаніями на Кіпрі і фігурує в багатьох скандалах в Україні, пов'язаних зі спорами на нерухомість. Центральний суд Сімферополя розглядає позов Балацького з листопада минулого року. Чергове засідання заплановане на 9 серпня.

А гендиректор «Миллет» Ервін Мусаєв місяць тому в суді програв Таліпову.

Нещодавно позов про захист честі і репутації подав і глава уряду Криму Сергій Аксьонов. Він звернувся до суду з вимогою визнати недостовірними відомості, які розмістив у Facebook кримський блогер Ілля Большедворов. У своїх публікаціях блогер натякає на кримінальне минуле Аксьонова. У глави анексованого Росією Криму той же адвокат, що і у Полонського, і він теж вимагає стягнути з блогера 1 мільйон рублів (427,5 тисяч гривень).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG