Доступність посилання

ТОП новини

«Волноваха.City»: Як зробити цікавий сайт про життя міста


Логотип сайту «Волноваха.City»
Логотип сайту «Волноваха.City»

Що спільного у Волно-Вегаса і Лас-Вегаса? Як діти Волновахи обіймали перехожих у День друзів? І улюблені місця вашого міста – на старих фото. Волноваха запустила новий сайт міста – «Волноваха.City». А допомогла його створити Агенція розвитку локальних медіа «Або». Про цей проект Радіо Донбас.Реалії розповів головний редактор «Волноваха.City» Павло Єштокін.

– «Щоб по місту не літали фентезійні романи замість новин – з’явились ми», – такими словами відкривається редакційна стаття на «Волноваха.City». Якщо ви так кажете, є прецеденти – трапляється багато фейків?

Фейки розповсюджувалися з такою швидкістю, що ми не встигали їх спростовувати
Павло Єштокін

​– Так, справді. Під час війни розповсюджувалось багато фейків. І у нас таке місто ринків, базарів, люди які працюють все життя на ринку, звикли обмінюватися різною інформацією. Це позначилося на інформаційному просторі у місті. Фейки розповсюджувалися з такою швидкістю, що ми не встигали їх спростовувати.

Якщо згадати 2014 рік, коли головними фейками були те, що Волноваха вже захоплена російськими військовими. Ми намагалися спростувати цю інформації, виїжджали у місця, де нібито за інформацією перебували російські військові, які там висаджувались з гелікоптерів, робили фотографії людям і показували, що там нічого немає. А люди все одно продовжували вірити, тому що більше вірили чуткам.

На той час у нас була група у Вконтакте, яка налічувала близько тисячі людей.

– Перед тим як запускатись, ви вивчали про що жителі міста хочуть читати, окрім спростування фейків та правдивих новин?

Найголовніша наша концепція – цікаві люди й цікаві місця, все те, про що говорять місцеві у повсякденному житті

​– Як я вже казав, була група у Вконтакте, яку ми створили своїми силами три роки тому і спробували там писати про те, що відбувається у Волновасі. Люди вже тоді проявляли активність, писали нам про що ми маємо повідомляти. Тому концепція нашого нового сайту зібрала у себе ці вимоги.

Ми пишемо про Волноваху, Волноваський район і найголовніша наша концепція – цікаві люди й цікаві місця, все те, про що говорять місцеві у повсякденному житті.

– А хто ваша команда? Хто буде писати?

– У нас команда з місцевих журналістів. Микита Виштикайло, починаючий журналіст без освіти, який просто хоче змін у своєму місті. До цього він намагався різними способами брати участь в активній діяльності. Також у нас журналістка з досвідом з обласного телеканалу Ольга Дмитриченко, яка вже давно працює у медіа. І я, головний редактор, який створював групи у Вконтакте, потім у Facebook, потім намагався створити сайт і тільки згодом вдалося втілити свою ще давню мрію.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО.ДОНБАС РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

XS
SM
MD
LG