Масові протести відбулися у Ємені та Сирії

Прага – Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Ємену та Сирії у п’ятницю. Дедалі більше громадян в арабському світі вимагають реформ. Політичні чільники цих країн змушені шукати компромісів з рішуче налаштованою опозицією.
Прибічники та супротивники президента Ємену Алі Абдалли Салеха проводили свої мітинги у столиці Сані, але до зіткнень між ворожими таборами не дійшло. Сам президент заявив у п’ятницю, що готовий відмовитись від влади заради уникнення кровопролиття. Салех розраховує передати повноваження, як він висловився, у «надійні руки» перехідної адміністрації.

«Ставайте до політичного діалогу, і ми передамо владу мирно, конституційними засобами. Або ж ви будете відповідати за все самі, якщо кров все ж проллється», – заявив президент Ємену на місцевому телебаченні.

Як армійські підрозділи президента, так і формування опозиції організували в Сані свої контрольно-пропускні пункти. Частина військ Ємену перейшла на бік опозиції і захищає їхній табір на центральній площі столиці поблизу університету. Сили, вірні президентові Салеху, намагаються не допускати до столиці прибічників протестуючих з інших районів країни.

Опозиція відхилила пропозиції президента про його відхід до кінця цього року як дуже запізнілі, вона вимагає негайних політичних змін у Ємені.

Влада Сирії в пошуках компромісу з протестуючими

Тим часом у Сирії після п’ятничної молитви сирійська опозиція посилила тиск на владу. Опозиційний рух Сирії, названий в інтернеті як «Сирійська революція 2011 року», закликав до нових акцій протесту проти влади президента Башара Асада. Кажуть, що серед прихильників цього руху вже нараховується до 80 тисяч користувачів соціальних мереж.
http://www.youtube.com/embed/HdFprEiLo58?rel=0

У п’ятницю в місті Дераа тисячі сирійців відзначали пам’ять загиблих тут у масових протестах упродовж останього тижня, їх підтримали в Дамаску та інших районах Сирії. В Дераа ховали цього дня дев’ятьох загиблих, коли сили безпеки відкрили вогонь 23 березня по натовпу демонстрантів. Десятки учасників протестів потрапили у ці дня до лікарень Дераа та Дамаска.

Президент Сирії Башар Асад намагається лякати і водночас умовляти опозицію. Сотні військ патрулюють вулиці Дераа та інших міст. Влада Башара Асада обіцяє розширення демократичних свобод у Сирії, підвищення на 20-30 відсотків зарплати держслужбовцям, а його владна партія «Баас», котра править країною ось вже півстоліття, обіцяє підготувати законопроекти про свободу ЗМІ, розширення прав опозиції. Так само, як і в Ємені, сирійська опозиція вважає обіцянки влади недостатніми і закликає поширювати протести по всій країні.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив у п’ятницю про осуд його країною застосування владою Сирії масового насильства над демонстрантами та про вимоги до влади у Дамаску гарантувати основні права людини.

Тим часом керівництво НАТО оголосило про свої плани операції в Лівії, яка розрахована на 90 днів. Наступного вівторка в Лондоні, на міжнародній конференції, будуть визначені «більш широкі політичні рамки» цієї операції НАТО в Лівії.
http://www.youtube.com/embed/ZPKVAoZYogc?rel=0