Схід і захід України об’єднав автомайдан у центрі Києва

Київ – Автопробіг протесту, що стартував 21 березня одночасно у Львові і Луганську під гаслом «Відбери Україну в олігархів», об’єднав у п’ятницю на Європейській площі в Києві протестуючих заходу і сходу України. Колони з майже сотні автівок неодноразово зупиняли під час пробігу працівники ДАІ, не пускали до міст, забороняли мітинги представники місцевої влади.

Your browser doesn’t support HTML5

Автопробіг «Марш протесту»


Близько 30 автомобілів підприємців зі Східної і Західної України прибули у п’ятницю на Європейську площу Києва для участі в акції протесту. Учасників автопробігу зустріло близько півсотні людей, які представляють різні громадські організації. Своєю акцією учасники автопробігу закликали захистити Конституцію, зупинити економічні репресії і соціальні експерименти під виглядом реформ, створити умови для розвитку підприємництва та економіки України.

«Ми приїхали з Луганська. Це східна колона. Ми виїхали 21-го числа о 12-й годині. Ми проїхали Луганську область, Алчевськ, Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Кривий ріг, Полтаву, Чернігів. Ми провели багато майданів. Ми бачили очі людей, яким набридло таке життя. Ми їхали з однією ціллю – об’єднатися, відстояти почуття свободи, почуття власної гідності», – говорить лідер незалежної профспілки підприємців Луганщини Ігор Забруцький.

За словами учасників автопробігу, співробітники Державтоінспекції через кожні 5 кілометрів зупиняли машини, влаштовували показову перевірку документів, аргументуючи свої дії розшуком автомобілів, які нібито брали участь у дорожньо-транспортних пригодах.

«Під вигаданими приводами зупиняли, вимагали звірити номери двигунів, перевірити документи. Як працює наше ДАІ, вам не потрібно розповідати», – ділилися враженнями учасники акції.

Їхні вимоги, що зводяться до декларації і політиканства – депутат

Мітингувальники вимагають не допустити ухвалення нової пенсійної реформи, провести індексацію зарплат і пенсій громадян у зв’язку з необґрунтованим підняттям цін на бензин і товари першої необхідності, а також внести зміни до Податкового кодексу щодо спрощеного оподаткування для підприємців середнього бізнесу.

«У західній колоні їхав шахтар із Луганська, їхав пенсіонер з Одеси, їхав підприємець зі Львова, їхав офіцер із Києва. Ми сьогодні показали, що, незалежно від середовища, сфери діяльності, національності, мови, Україна – одна-єдина. Ми за диктатуру Конституції і законодавства. І ми будемо стояти на сторожі того, щоб і інші чинили так само», – наголосив голова західної колони автопробігу Ігор Гурняк.

«Їхні вимоги зводяться просто до декларації і політиканства. Наша з вами задача – знайти баланс між потребою держави і потребою бізнесу. А задекларувати, щоб ніхто не платив, проте всі отримували послуги, такого нікому не вдасться зробити», – зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Олександр Пеклушенко.

Після фінішу автопробігу під гаслом: «Відбери у олігархів Україну, поверни її громадянам!» учасники мітингу планували ухвалити резолюцію і передати її представникам влади.