Лавринович: «Підвищення прохідного бар’єру оздоровить політикум»

Міністр юстиції Олександр Лавринович

Київ – «Ринок політичних партій" відійде у минуле» у разі ухвалення запропонованих змін виборчого законодавства, заявив в ефірі Радіо Свобода міністр юстиції Олександр Лавринович. Відсутність політичних блоків та підвищення прохідного бар’єру до Верховної Ради, за його словами, – не боротьба з політичними опонентами, а намагання оздоровити політикум.
Запропоновані робочою групою при Президентові України «Концептуальні позиції для підготовки проекту Закону «Про вибори народних депутатів» максимально враховують пропозиції опозиційних сил, наголосив в ефірі Радіо Свобода міністр юстиції Олександр Лавринович.

Що ж до критики положень, які стосуються заборони на участь політичних блоків у виборчому процесі, міністр заявив: «Українські реалії за 20 років показали, що блоки не доживають у початковій конфігурації навіть до наступних виборів. А суспільство потребує відповідальності тих, кого обирають – і персональної, і політичної сили».

Олександр Лавринович вважає, що «політичні сили мають самі збирати голоси і намагатися потрапити до парламенту, а лише у разі своєї перемоги думати про створення коаліції з іншими парламентськими силами».

Незадоволення певних політичних сил можливим підвищенням прохідного бар’єру міністр пояснює «природним бажанням вигравати на виборах». Однак, на думку Лавриновича, «складно зробити так, як у футболі, щоб команди і другої ліги, й вищої мали рівні можливості стати чемпіонами, враховуючи різний клас і різну любов уболівальників».

«Думаю, що неможливо написати такий закон, щоб удовольнив усі політичні сили, щоб ті, хто не має належної підтримки виборців, все ж обирався до парламенту», – сказав він.

Відмова від участі блоків у виборах та підвищення прохідного бар’єру оздоровлять політикум, вважає міністр.

Запропоновані зміни не дадуть створювати «блок імені себе»

Олександр Лавринович сподівається, що відійде у минуле так званий «ринок політичних партій», який «використовується політиками, щоб придбати собі можливість мати ще одне реєстраційне свідоцтво і створити виборчий «блок імені себе».

Запропоновані зміни, за словами міністра, усувають передумови таких зловживань і стимулюватимуть політичні партії витворювати й просувати власні ідейні платформи.

«У мене є бажання побачити, як суспільство формуватиме стабільні політичні симпатії до партій, які мають чіткі програмові позиції, послідовно пропагує їх і отримує певний рівень підтримки симпатиків цих ідей», – сказав міністр.

Можливість відкликати депутатів дестабілізує ситуацію

Міністр юстиції також заявив, що не поділяє думки про необхідність створити механізм відкликання народних депутатів. «Я не хочу мати дешевих політичних дивідендів. Я вважаю, що це дестабілізує ситуацію. Цієї норми немає у жодній європейській країні», – наголосив він.

«Наприклад, відбулися вибори, в окрузі переміг кандидат, який набрав 35% голосів. Той, хто програв, набрав 28%. Очевидно, що більшість людей цього округу не голосувала саме за цього переможця. Тому вже через місяць можна очікувати організації процедури відкликання. Ймовірність відкликання дуже висока. І ми так можемо мати щомісяця в Україні вибори, повну відсутність державного управління, непрацездатні державні органи й суспільство, яке поринає у політичний хаос і веде себе у глухий кут», – сказав Лавринович.

Міністр юстиції також додав, що ще потребує обговорення процедура формування складу виборчих комісій і підготовки членів комісій до роботи в нових умовах. Що стосується процедури «голосування удома», то поки її пропонують залишити такою ж, як у чинному законі.

Комуністи не підтримують законопроект про вибори

Фракція Компартії не голосуватиме за змішану систему виборів народних депутатів. Про це лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив сьогодні на прес-конференції, коментуючи положення презентованого проекту закону про вибори до Верховної Ради.

Коментуючи пропозиції робочої групи з розробки законопроекту щодо підвищення прохідного бар’єру для партій до 5%, Симоненко зазначив, що введення такого положення призведе до того, що мажоритарні округи будуть купуватися, а до Верховної Ради потраплять кандидати від партій, які утримують олігархи.

«Практично на мажоритарці буде «грошовий мішок», а олігархічні партії пройдуть до парламенту України за партійними списками», – сказав він. Симоненко вважає, що необхідно зменшити прохідний бар’єр для партій до 1%. На думку лідера КПУ, тоді б до парламенту пройшло «максимум 10 партій».

Лідер КПУ переконаний, що пропозиції до проекту закону спрямовані на задоволення інтересів Партії регіонів, і в разі ухвалення вони не сприятимуть розвиткові демократії в Україні.