Доступність посилання

ТОП новини

Влада знову змінює виборчі правила


Міністр юстиції Олександр Лавринович
Міністр юстиції Олександр Лавринович

Київ – Нове виборче законодавство буде ухвалене за рік до парламентських виборів – восени 2011 року. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович. Він також розповів про основні засади майбутнього законопроекту. Документ передбачатиме повернення до змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів, та підвищення прохідного бар’єру для політичних партій, заявив Лавринович. Натомість в опозиції кажуть, що така виборча система призведе до монополізації влади однією партією.

«Чернетка» проекту закону про вибори до Верховної Ради буде готова до кінця нинішнього тижня, запевнив Олександр Лавринович. За його словами, повернення до змішаної системи виборів прискорить політичне структурування суспільства і підвищить особисту відповідальність депутатів. Крім того буде виконана передвиборча обіцянка Президента Віктора Януковича, заявив Радіо Свобода Олександр Лавринович.

«Голова держави послідовно дотримується своєї позиції і даної ним обіцянки, і пропонує, щоб була змішана система, яка найбільше відповідає сучасним українським потребам. Щоб і політичні партії розвивалися, щоб були сталі партії і були сталі симпатії до них. І щоб громадяни мали право бачити свого депутата, а не тільки кілька політичних лідерів, які очолювали список тієї чи іншої політичної партії. Щоб було до кого прийти у своєму окрузі», – наголосив міністр юстиції.

Олександр Лавринович також повідомив, що законопроект передбачатиме право на самовисування кандидатів в одномандатних виборчих округах та скасування можливості для виборчих блоків брати участь у виборах до парламенту.

Підвищення бар’єру, звісна річ, веде до монополізації партійної – Оніщук

«Підвищення бар’єру, звісна річ, веде до монополізації партійної. І до послаблення впливу малих партій, і до втрати мотивації для розвитку партій», – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-міністр юстиції Микола Оніщук. «В частині повернення до змішаної системи виборів, вважаю, що це крок назад у розвитку виборчої демократії у державі. У 2002 році Україна відмовилися від мажоритарної системи заради усунення практики адміністративного втручання у вибори, якщо вони проводяться в одномандатних округах», – нагадав він.

Партія регіонів розраховує мати більшість за рахунок мажоритарників – Бала

Тепер, партіям, що мають схожу ідеологію, але не можуть розраховувати на самостійне подолання підвищеного прохідного бар’єру доведеться об’єднуватися, вважає директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Партія регіонів розраховує мати більшість за рахунок мажоритарників та тих, хто прийде за партійними списками. Інше пояснення важко знайти стосовно того, чому саме в цей час вводяться такі зміни. Що стосується лівих і Народної партії, думаю, що, на сьогоднішній день, це для політичних сил може бути підписання смертного вироку. Багато політичних сил із тих, що є у парламенті, не попадуть в парламент, і багато таких, що намагаються туди потрапити», – зазначив політолог.

Депутати Верховної Ради нинішнього, шостого скликання, обиралася за партійними списками. За змішаною пропорційно-мажоритарною системою український парламент обирався у 2002 році. Після політичної реформи 2004 року, вперше мажоритарну систему було застосовано під час виборів до органів місцевого самоврядування у 2010 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG