Коаліційні конфігурації

Тетяна Ярмощук Київ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Склади коаліцію!» – у таку гру грають сьогодні у метро, на базарах і просто посеред вулиць. Грають менеджери, водії, зварювальники, студенти... Ну, і, звісно, політики. Допоки ЦВК підбиває результати недільного голосування, вони складають пазл майбутньої урядової більшості. Хто, з ким і коли може її створити?

Варіант перший

Коаліцію формує Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона». На сьогодні це найімовірніша конфігурація, вважає політолог Олександр Дергачов: «При багатоманітті варіантів можна досить упевнено говорити про те, що буде помаранчева коаліція плюс Литвин. Хоч головною проблемою залишається і формальна, і реальна роль, яка дістанеться на даному етапі Партії регіонів. Це потужна сила, без співпраці із нею важко розраховувати на стабільну роботу».

Варіант другий

Пропрезидентська «Наша Україна – Народна самооборона» об’єднується з Партією регіонів. На думку експерта Андрія Єрмолаєва, поки що це не реальний варіант.

Андрій Єрмолаєв: «Склад «Нашої України» – це десяток партій з різними уподобаннями, з різним баченням перспективи, але вони всі орієнтовані в першу чергу на помаранчеву коаліцію. Спроба зараз домовитися з Партією регіонів призведе до кризи або до розпаду цього блоку. Так що така коаліція не можлива».

Варіант третій

Більшість створюють лідери парламентських перегонів Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів. Це може статися за двох умов, зазначає політичний експерт Кость Бондаренко: «Ця коаліція може мати спільні бізнес-інтереси і може базуватися на спільних політичних інтересах. Партія регіонів, скоріше за все, має провести внутрішню реорганізацію і поміняти голову. Наприклад, замість Віктора Януковича головою має стати Раїса Богатирьова, яка може погодитися на крісло спікера і віддати крісло Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Друга умова – це те, що Президент має підготувати якесь таке рішення, яке могло б дати можливість Юлії Тимошенко виправдатися перед своїм електоратом за такий крок».

Варіант четвертий

Склад парламентсько-урядової більшості залишається попередній, на базі Партії регіонів. Лише СПУ заміщує Блок Литвина. Втім, з огляду на результати голосування він не виглядає реальним.

Коаліцію мають створити протягом 30 днів

За українським законодавством, парламентсько-урядова більшість має бути створена упродовж 30 днів після офіційного оголошення результатів голосування. Коаліція висуває кандидатуру Прем’єр-міністра і направляє відповідне подання Президенту, який має або відхилити його, або подати на затвердження парламенту.

• Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Розстановка парламентської шахівниці • Українські вибори та польська дуель (огляд польської преси) • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції...