Доступність посилання

ТОП новини

Розстановка парламентської шахівниці


Тетяна Ярмощук Київ, 2 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вибори 2007 посилили позиції усіх політичних сил, представлених у парламенті п’ятого скликання, окрім соціалістів. Вони, найімовірніше, не потраплять до нової Верховної Ради. Натомість склад парламенту шостого скликання поповниться новим-старим Блоком Литвина. Що означають ці тенденції, за рахунок чого політикам вдалося збільшити електоральну підтримку і чи можна вже говорити бодай про принципи формування урядової коаліції в новій Раді?

Зростання політичної культури та освіти населення. Так збільшення рейтингу основних політичних гравців пояснює експерт Артем Біденко. «Чим далі ми просуваємося у Європу, чим більше люди знайомляться з новою системою координат, тим більше люди починають голосувати за стабільні партії, які не зникнуть через рік, на які справді можна покластися і які справді більш-менш виконують як мінімум свої ідеологічні обіцянки».

Виборці хочуть сталих позицій, а не зради

Наразі в Україні йде формування та становлення потужної партійної системи. Саме це, на думку політолога Сергія Тарана, і є причиною збільшення результатів головних фігурантів політичного процесу. «Це означає, що в умовах, коли формується сильна політична система, виборці поважають ті політичні сили, які дотримуються сталих позицій. Дуже втрачають ті політичні партії, які міняють свої політичні орієнтації, зраджують сподіванням виборців. Саме тому СПУ, яка набирала набагато більше голосів, втратила на цих виборах».

Тенденція до скорочення політичних сил, що представлені у парламенті, продовжуватиметься й надалі, переконаний політичний експерт Тарас Березовець, і поразка партії Олександра Мороза є лише початком цього процесу. "Комуністична партія, незважаючи на те, що вона набрала більше, ніж рік тому, все одно втрачатиме голоси. Це стосується і Володимира Литвина, за яким немає жодної сталої партійної структури. Відбувається тенденція до створення двох потужних мегапартій з третьою, можливо, її роль відіграватиме «Наша Україна», яка буде намагатися отримувати голоси тих виборців, які не підтримають ні Партію регіонів, ні БЮТ".

Формування коаліції – складний процес навіть у розвинутих демократіях

Після того ж, як ЦВК оголосить офіційні результати виборів, постане питання формування коаліції. Ця проблема, на думку директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександра Сушка, має дві складові. По-перше, практика формування коаліції для України нова. А по-друге, перевага одного політичного табору над іншим дуже крихка. «Навіть у розвинутих демократіях трапляються затягування, і процес не є безболісним. Ми пам’ятаємо, як довго тривав процес формування нині правлячої великої коаліції в Німеччині. Ми пам’ятаємо ситуацію в Італії, коли коаліція на чолі з нинішнім прем’єром Романо Проді перемогла буквально одним відсотком».

Матеріали до теми:

• Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • За що проголосувала Україна? (Європейська преса) • Українські вибори та польська дуель (огляд польської преси) • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції... • Європейські спостерігачі: «Україна починає нову сторінку історії» • Слабкість української політики – індивідуальні інтереси над інтересами держави • Європейська преса впевнена у перемозі помаранчевих
XS
SM
MD
LG