Новий спалах кору в світі: що стало причиною?

Захворюваність на кір у світі зростає третій рік поспіль, попереджає ​Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Після історичного мінімуму 2016 року кількість зареєстрованих випадків зросла на третину. Причому в 2018-му найбільше їх виявили в Європейському регіоні ВООЗ (до якого входить як Європа і Туреччина, так і всі країни колишнього СРСР).

За попередні 40 років захворюваність на кір у світі зменшилась майже в 15 разів – в 1963 році вперше з’явилася вакцина проти кору. Однак зростання захворюваності, подібне до нинішнього, востаннє спостерігали в світі лише в середині 1990-х. У 2018 році 64% від усіх зареєстрованих в Європейському регіоні ВООЗ випадків кору припали на одну країну – Україну.

Кір – одна з найбільш заразних хвороб у світі, нагадує ВООЗ. Її вірус передається від хворого через прямий контакт і повітря, інфікуючи слизову оболонку іншої людини. Причому активним він залишається в повітрі або на зараженій поверхні протягом ще 2-х годин. Якогось спеціального лікування, спрямованого проти вірусу кору, не існує.
До широкого поширення вакцинації проти кору великі епідемії траплялися в світі кожні 2-3 роки, а загальна смертність від кору перевищувала 2,5 млн осіб на рік.

Із 2016 року захворюваність на кір у світі зросла більш ніж на 30%. А єдиним регіоном, де вона знижувалася, був Західно-Тихоокеанський (за класифікацією ВООЗ): від Японії і Китаю до Австралії і Нової Зеландії. Однак у 2019 році кількість хворих зростає вже у всіх регіонах світу.

Кору можна «майже повністю уникнути» в разі повної вакцинації (дві дози) щонайменше 95% населення регіону і протягом, як мінімум, 3-х років поспіль. Так, на думку ВООЗ, і формується високий «колективний імунітет». Імунізація однієї дитини проти кору коштує 1 долар США, зазначає ВООЗ, що робить її одним із найефективніших заходів охорони здоров’я. Порівняємо: в світі загалом охоплення першою дозою вакцини від кору (MCV1) вже кілька років залишається на рівні 85%, а охоплення другою дозою (MCV2) – лише 67%. 

Із рекомендацій ВООЗ: «дослідження ревакцинації серед тих дітей, у яких не спостерігали імунної відповіді на першу дозу вакцини від кору, показали, що після другої дози захисний імунітет розвивається приблизно у 95%». Гостра алергічна реакція вважається надзвичайно рідкісним проявом – 3,5-10 випадків на 1 млн введених вакцин».
Крім того, «є неспростовні докази того, що вакцинація проти кору не має стосунку до виникнення хронічних запальних захворювань кишечника або аутизму».
Протипоказана вона при наявності серйозного імунодефіциту або важкої онкології.
Нещепленим або «недощепленим» особам вакцина може вводитися і протягом 72 годин з моменту впливу вірусу – для захисту від захворювання.

Недовіру частини населення до вакцинації ВООЗ називає однією з 10 ключових для себе проблем 2019 року. Вона стало однією з причин, чому захворюваність на кір зростає навіть у тих країнах, де майже домоглися зникнення хвороби.
Дослідження 2016 року виявило, що в Європейському регіоні ВООЗ тих, хто сумнівається, є особливо багато: по країнах – аж до 40% опитаних (у середньому по світу – 13%).
Восени 2018 року представили нове дослідження щодо країн ЄС. На графіках, складених за його результатами, – частка опитаних, які погоджуються з відповідним твердженням.

Серед причин різкого зростання захворюваності на кір в Україні експерти ВООЗ називають проблему недовіри до вакцин. Як вважають у ВООЗ, вона загострилася в 2008 році – після «несприятливого випадку під час кампанії з імунізації». В результаті «прошарок неімунізованого населення зараз в Україні величезний».
Серед інших причин – вакцинація дітей нерідко лише «на папері», для школи, зазначає український лікар-імунолог: «Виходить, у медкарті є запис про вакцинацію, але дитина хворіє на кір».
За 2018 рік у країнах Європейського регіону, за наявними у ВООЗ даними, від кору померло 74 людини (в тому числі 22 – в Румунії, 15 – в Україні, 14 – у Сербії).

Яким же чином навіть при заявленому високому рівні охоплення населення вакцинацією від кору виникають нові спалахи хвороби?
Дані ВООЗ по країнах відображають лише загальнонаціональні рівні, пояснюють експерти організації. У них можуть не враховуватися як окремі регіони, так і певні групи населення.
Зростання кількості випадків кору в світі не є несподіваним, зазначає «Глобальний альянс щодо вакцин» (GAVI): «Самозаспокоєність щодо цієї хвороби і поширення дезінформації про вакцину в Європі, розвал системи охорони здоров’я в Венесуелі, а також низький рівень охоплення імунізацією в Африці – все це сприяє глобальному зростанню захворюваності на кір після багаторічного прогресу».