Білорусь: Тихановська попросила своїх виборців запобігати провокаціям

Світлана Тихановська

Кандидатка на посаду президента Білорусі Світлана Тихановська вночі 10 серпня зателефонувала до редакції інформаційного порталу TUT.by і попросила журналістів записати і опублікувати її звернення (станом на 6:50 за Києвом сайт TUT.by недоступний).

«Я хочу попросити міліцію і війська пам’ятати про те, що вони частина народу. Ще раз прошу виборців – жодних провокацій, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинуться завтра вже в новій країні і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити», – сказала Тихановська.

Штаб Тихановської з посиланням на офіційні дані підсумкових протоколів дільничних комісій повідомив про її перемоги на 20 виборчих дільницях у Мінську і Мінському районі. «На окремих дільницях перевага над Олександром Лукашенком становить 5–6 разів», – твердить речниця Тихановської Анна Красуліна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На дільницях, де підрахували голоси, лідером є Лукашенко – голова ЦВК Білорусі

Водночавс за даними, оприлюдненими головою ЦВК Білорусі Лідією Ярмошиною вночі 10 серпня, чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко лідирує на дільницях, які надали дані.

За даними державного екзит-полу, оприлюдненого державним агентством «БЕЛТА», Олександр Лукашенко переміг на виборах президента Білорусі. У повідомленні стверджується, що Лукашенко здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська (6,8%), третє – Анна Канопацька (2,3%).

Уночі 10 серпня в Мінську розпочалися сутички протестувальників із силовиками. Демонстранти вважають вибори сфальсифікованими. Затримання учасників протестів відбуваються і в інших містах країни.