Блінкен закликав Росію до деескалації на кордоні з Україною – Держдепартамент про розмову з Лавровим

Держсекретар США Ентоні Блінкен (л) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, архівне фото

Державний секретар США Ентоні Блінкен 1 лютого в телефонній розмові з російським колегою Сергієм Лавровим підтвердив необхідність для Росії негайно вжити заходів для деескалації ситуації на кордоні з Україною та відвести війська, йдеться у повідомленні американського зовнішньополітичного відомства.

Блінкен «наголосив, що подальше вторгнення в Україну матиме швидкі та серйозні наслідки, закликав Росію триматися шляху дипломатії», вказано в документі. Держсекретар нагадав про підтримку Вашингтоном суверенітету України і її права самостійно визначати зовнішню політику та формувати альянси. Блінкен також заявив про готовність Вашингтона продовжувати діалог із Москвою щодо тем, які викликають занепокоєння у безпековій сфері, повідомляє Держдепартамент США.

У повідомленні російського дипломатичного відомства йдеться, що під час обговорення ситуації в Україні Лавров «закликав замість нагнітання агресивної риторики та накачування ЗСУ різними видами озброєнь використовувати вплив США на українську владу для примушування її до повноформатного виконання Мінських домовленостей».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Больові точки Путіна. Які санкції готує Захід, і чи здатні вони зупинити війну?

Україна, США та інші країни-члени ООН стверджують, що Росія зібрала 130 тисяч особового складу, а також військову техніку та важке озброєння поблизу кордонів, в окупованому Криму, у Білорусі, а також нарощує військове угруповання на окупованій частині Донбасу.

Росія заперечує свої наміри вторгатися в Україну і відкидає звинувачення у агресивній політиці. Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що Росія лише захищає своє право на безпеку і звинуватив НАТО у намаганні наблизитися до російських кордонів, а Україну у плануванні нападу на Крим, Донецьк та Луганськ.