Президент Болгарії розпустив парламент і призначив дострокові вибори

2 лютого Румен Радев (на фото) також перепризначив Галаба Донева тимчасовим виконувачем обов’язків прем’єр-міністра

Президент Болгарії Румен Радев підписав указ про розпуск парламенту і призначення на 2 квітня дострокові вибори – п’ятих у країні за два роки. Це сталося після того, як третя й остання можлива спроба сформувати новий уряд провалилася.

2 лютого Радев також перепризначив Галаба Донева тимчасовим виконувачем обов’язків прем’єр-міністра.

Склад тимчасового уряду залишився майже незмінним, за винятком міністра культури Велислава Мінекова, який залишає посаду, його замінив диригент Найден Тодоров.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Болгарія втретє не змогла сформувати уряд, у країні пройдуть нові парламентські вибори

Радев оголосив про необхідність дострокових виборів ще після того, як Соціалістична партія Болгарії (BSP) 24 січня заявила, що не змогла сформувати уряд.

Це була третя й остання можливість сформувати уряд за нинішнього парламенту після виборів 2 жовтня.

До спроби соціалістів сформувати коаліцію дві групи в болгарському парламенті – правоцентристська партія ГЕРБ і реформістська партія «Ми продовжуємо зміни», які зайняли перше та друге місце на жовтневих виборах, – намагалися, але не змогли знайти достатню підтримку для формування власних урядів.

Тоді Радев обрав BSP для виконання мандата.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Експрем’єр Болгарії заявив про переговори щодо коаліції після перемоги його партії на виборах

Відповідно до Конституції країни, Радев зобов’язаний розпустити парламент і призначити вибори протягом 60 днів після видання указу про розпуск.

Партія ГЕРБ Бойка Борисова, який провів три терміни на посаді прем’єр-міністра з 2009 по 2021 роки, стала об’єктом широкомасштабних звинувачень у корупції, і більшість груп відкинули розмови про співпрацю з Борисовим.

Очікується, що політична криза перешкоджатиме планам найбіднішої країни Європейського союзу приєднатися до зони євро наприкінці цього року, а також своєчасному отриманню мільярдів євро з фонду відновлення ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Welt: Болгарія навесні 2022 року таємно постачала Україні пальне та боєприпаси