Червоний Хрест каже, що досі не отримав дозволу на доступ до колонії в Оленівці

Водночас в організації зауважують, що МКЧХ не має мандату щодо проведення публічних розслідувань ймовірних воєнних злочинів. На супутниковому знімку позначено барак, де стався вибух

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) досі не отримав дозволу на доступ до колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських військовополонених і в якій стався вибух у ніч на 29 липня.

«Сім'ї повинні отримувати термінові новини та відповіді про те, що сталося з їхніми близькими. Сторони повинні зробити все від них залежне, у тому числі шляхом неупереджених розслідувань, щоб допомогти визначити факти, що стоять за нападом, і внести ясність у це питання. Однак це не роль або мандат МКЧХ щодо проведення публічних розслідувань ймовірних воєнних злочинів», – йдеться в заяві, яку цитує агенція Reuters.

31 липня Міноборони Росії повідомило, що Москва офіційно запрошує експертів ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста для розслідування удару по колонії в Оленівці.

Залучення представників міжнародних організацій вимагала українська влада.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ, військові та омбудсмен закликають ООН і Червоний Хрест відреагувати на вибухи в Оленівці

В Організації Об’єднаних Націй заявили про готовність розслідувати загибель десятків українських військовополонених в Оленівці. Представник ООН Фархан Хак заявив, що у разі згоди обох сторін ООН готова направити туди експертів.

Читайте також: ОПУ: аналіз фото з Оленівки свідчить про термобаричний вибух всередині будівлі колонії

Один із бараків виправної колонії у селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований у ніч з 28 на 29 липня. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених, яких там утримували.

Підтримувані РФ бойовики і Міноборони Росії заявили, що причиною став нібито обстріл з боку українських сил. Генштаб Збройних сил України наголосив, що українські військові не здійснювали артилерійського чи ракетного обстрілу Оленівки і звинуватив російських військових.