Чубаров про воду в Крим: «хтось хоче протестувати українське суспільство на можливість поступок окупанту»

«Можу вас запевнити, ніхто не дозволить нікому поступатися суверенітетом України» – наголосив Рефат Чубаров

Заяви в українському політикумі про можливу подачу води в анексований Крим – це спроба дізнатися реакцію суспільства на можливість поступок Росії, заявив в інтерв'ю українській службі «Голос Америки» лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«За цими твердженнями, а потім їх спростуванням існує якийсь план. Хтось дуже хоче протестувати українське суспільство на можливість поступок російським окупантам. Але можу вас запевнити, ніхто не дозволить нікому поступатися суверенітетом України», – зазначив політик.

Увечері 5 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час ток-шоу «Право на владу» стверджував, що його Кабмін «не перекриє воду для українців в Криму» і заявив, що неподання води «призведе до гуманітарної катастрофи».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вода і окупований Крим. Росія вже витратила мільярди коштів

Пізніше він написав у Facebook, що українська влада не може подавати воду в Крим до деокупації півострова, тому що «неможливо з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази (Росії – ред.)».

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що заява нового прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля про можливу подачу води до Криму є «підлим ударом в спину тим, хто не змирився з окупацією» півострова.

Підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов вважає, що Україна розглядає питання подачі води до Криму «як знаряддя шантажу».

6 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що Київ не розглядає можливість відновлення поставок дніпровської води в анексований Крим.

Раніше українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північнокримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Фактична влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Окупований Крим і «одноразові політики»