Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Прем'єр Денис Шмигаль пояснив свою заяву про подачу води в Крим


Шмигаль: ми не можемо подавати воду в Крим до деокупації півострова
Шмигаль: ми не можемо подавати воду в Крим до деокупації півострова

Прем’єр Шмигаль: ми не можемо подавати воду в Крим до деокупації півострова

Українська влада не може подавати воду в анексований Росією Крим до деокупації півострова, заявив новопризначений прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у фейсбуці.

«Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупації півострова та повернення його до складу України», – написав Шмигаль у ніч на 6 березня.

Він зазначив, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого українського Криму.

«Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази, неможливо. Ця теза загубилася у галасі студії», – заявив новопризначений прем’єр.

Напередодні ввечері Шмигаль в ефірі телеканалу «1+1» заявив: «Питання подачі води в окупований Крим. Це не питання торгівлі з окупантом, не питання якогось бізнесу. Це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Припинення подачі води призведе до гуманітарної катастрофи».


Голова Меджлісу: заяви Шмигаля про воду для Криму – підлий удар у спину тим, хто не змирився з окупацією

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповів на заяви нового прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подавати воду до окупованого Криму.

«Скандальна заява новообраного прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про можливість подачі води по Північнокримському каналу в тимчасово окупований Крим, озвучена ним на тлі посилювання в Криму репресій і переслідування кримських татар і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стала підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму і залишається вірним Українській державі», – мовиться в заяві Чубарова.

За його словами, нова заява Шмигаля, яку він зробив пізніше в фейсбуці, не змінила ситуації.

Т.в.о. генпрокурора став Віктор Чумак – Офіс генпрокурора

Заступник генерального прокурора України Віктор Чумак став тимчасовим виконувачем обов’язків генпрокурора після звільнення Руслана Рябошапки, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

«З 6 березня 2020 року виконання обов’язків генерального прокурора тимчасово здійснює заступник генерального прокурора Віктор Чумак», – йдеться в повідомленні.

Найбільш імовірним кандидатом на посаду генпрокурора називають чинного депутата від «Слуги народу» Сергія Іонушаса.

Поліція заарештувала комп'ютери «Українського кіберальянсу» – під час суду їм згадали критику Зеленського

Кіберактивістів, що шукали та оприлюднювали докази присутності російської армії на Донбасі, опублікували листування радника президента Росії Владислава Суркова із своїми поплічниками в Україні та вимагали покращення систем цифрової безпеки на об’єктах критичної інфраструктури, вважають причетними до зламу табло одеського аеропорту.

Обвинувачень їм ще не висунули, але вже заарештували техніку – будуть шукати докази. Під час судового засідання одному з активістів, серед іншого, закидали злісну критику та образи президента України Володимира Зеленського.

У Чернівецькій області надзвичайна ситуація і протиепідемічні заходи через коронавірус – МОЗ

У Чернівецькій області запроваджуються протиепідемічні заходи на термін у 16 днів – комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Чернівцях 5 березня визнала реєстрацію випадку захворювання COVID-19, спричиненого новим коронавірусом, локальною надзвичайною ситуацією на регіональному рівні, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

У зв’язку з фіксацією в Чернівцях випадку COVID-19 у Чернівецькій області планується запровадження вимушених протиепідемічних заходів, зокрема заборони масових заходів, концертів, конференцій, спортивних подій і припинення навчального процесу, мовиться в повідомленні.

На згаданому позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації на території області рекомендовано припинення навчального процесу в закладах дошкільної, загальноосвітньої та вищої освіти, а також обмежити проведення масових заходів, повідомили також у МОЗ.

Чи бояться Чернівці коронавірусу? Опитування – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Тим часом голова Чернівецької ОДА Сергій Осадчук на брифінгу заявив, що українець, госпіталізований 3 березня у Чернівцях із захворюваннями, викликаними коронавірусом, має стабільний стан, але симптоми Covid-19 у нього ще є.

Коронавірус: кількість підтверджених випадків у світі перевищила 100 тисяч

Кількість підтверджених випадків зараження новим коронавірусом сягнула 100 052 осіб. Про це свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса.

Зафіксовано 3398 летальних випадків. Видужав 55 671 хворий.

Голова МЗС Литви закликав західних діячів відмовитися від присутності на параді в Москві 9 травня

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликав західних діячів відмовитися від присутності на так званому «параді перемоги» в Москві, запланованому на 9 травня, повідомляє МЗС Литви.

За цим повідомленням, на неформальній зустрічі з колегами з країн-членів Європейського союзу, що відбулася в Хорватії 5 березня, він закликав колег критично оцінити плани офіційних візитів до Москви в час, коли Росія використовує численні влаштовані нею конфлікти, щоб створити враження нормальної співпраці, і їй це вдається.

«Росія любить символи. Парад, що відбудеться в Москві в травні, не просто відзначає перемогу в Другій світовій війні, але й має на меті відсвяткувати перемоги нинішньої мілітаристської політики Росії», – сказав він.

За словами міністра, наразі немає підстав змінювати політику Європейського союзу щодо Росії, бо сама Росія не змінює своєї зовнішньої політики, продовжує втручатися в справи сусідніх та інших країн, а останнім часом стала ще агресивнішою.

Від Малевича до сьогодні: «століття української абстракції» у Національному музеї Шевченка

Експозиція «Категорії виразності» у рамках крос-медійного проєкту «Століття української абстракції» відкрилася у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Петро Бевза. Можливості і виклики. 2020 рік
Петро Бевза. Можливості і виклики. 2020 рік

Виставка містить роботи представників українського авангарду початку минулого століття і сучасних митців, які працюють у цьому напрямку. Попри репресії у радянську добу, зароджена століття тому в Україні модерністська традиція, не зникла, а проявляє себе по-новому.

Проведіть вихідні, відкриваючи нове!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG