Доступність посилання

ТОП новини

Представництво президента в АРК висловило офіційну позицію щодо поставок води в окупований Крим


Представник президента в АРК Антон Кориневич
Представник президента в АРК Антон Кориневич

Представництво президент України в Автономній республіці Крим нагадало офіційну позицію щодо поставок води на окупований Росією півострів.

«Представництво в черговий раз, реагуючи на заяви окремих посадових осіб, офіційно заявляє про неприпустимість поставок води на тимчасово окуповану Росією територію АР Крим і у Севастополь до моменту його деокупацію», – мовиться у заяві постійного представника.

У представництві наголошують, що з початку анексії припинені поставки води до Криму.

«Відповідно до норм міжнародного права відповідальність за забезпечення життя населення на окупованій території покладається на державу-окупанта», – зазначено в заяві.

У представництві заявили, що Україна «зобов’язана захищати інтереси своїх громадян, в тому числі тих, хто вимушено проживає на тимчасово окупованій території». «Однак, поставка води з підконтрольній території України призведе до ослаблення тиску на державу-окупанта. Наслідком цього стане відстрочка моменту деокупацію території України і продовження репресій і переслідувань наших громадян окупаційної російської владою», – заявили у представництві.

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що заява нового прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про можливу подачу води до Криму є «підлим ударом у спину тим, хто не змирився з окупацією Криму».

Раніше українська влада неодноразово робили заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Україна припинила постачання води до Криму Північнокримським каналом після окупації півострова Росією 2014 року. До того через цей канал забезпечувалося до 85 відсотків загальних потреб Криму в прісній воді. Нині власних джерел прісної води на півострові загалом вистачає для потреб населення, але вже не для промисловості, сільського господарства тощо.

XS
SM
MD
LG