«Кримську платформу» обговорять з депутатами Європарламенту

У понеділок, 21 грудня, відбудеться дискусія українських парламентаріїв з депутатами Європарламенту щодо «Кримської платформи», яка покликана стати майданчиком для міжнародного обговорення деокупації українського півострова. Про це розповів на ранковому онлайн-брифінгу представник України при ЄС Микола Точицький, повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Кримська тематика була досить широко розкрита під час нашого діалогу з ЄС. В ЄС підтримують цілі «Кримської платформи». Сьогодні після обіду відбудеться чергова дискусія між українськими парламентаріями і парламентаріями Європейського парламенту на цю тему. І це важливо з точки зору розмов навколо того, що всі забули про Крим», – наголосив Точицький.

Він також розповів, на якому етапі знаходяться переговори щодо призначення спецпредставника ЄС по Криму, про яке раніше повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна запросить Росію до майданчика з деокупації Криму – Джеппар

«Ми зверталися (з пропозицією призначити спецпредставника ЄС по Криму, – ред.), в першу чергу, це робило не тільки наше представництво, але й перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар, яка безпосередньо займається цим питанням. ЄС взяв це до уваги, і відповіді поки у нас немає. Але моя особиста думка – ми повинні визначитися з форматом учасників: де це буде, на якій платформі буде відбуватися – це або ОБСЄ, ООН або ЄС, або інший формат. І тоді вже до кінця наполягати на спецпредставнику від ЄС», – додав Точицький.

На початку грудня офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано повідомив, що Брюссель розглядає пропозицію України щодо створення «Кримської платформи» і посади спеціального представника Євросоюзу по Криму, але, в той же час, там очікують додаткової інформації про структуру цієї платформи.

Влада України активно залучає країни ЄС і Заходу до участі в Кримській платформі з деокупації півострова. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше повідомив, що саміт із деокупації Криму планують провести в Києві в травні 2021 року.