Філарет продовжить служити у Володимирському соборі – Епіфаній

Філарет (зліва) та Епіфаній під час відзначення Дня Незалежності України. Київ, 24 серпня 2013 року

Патріарх Філарет продовжить служити у Володимирському соборі. Про це розповів предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв’ю телеканалу «Прямий».

«Святійший патріарх Філарет і в подальшому буде звершувати своє богослужіння у Володимирському кафедральному соборі, також його резиденцією буде приміщення на вулиці Пушкінській. Моїм кафедральним собором буде Михайлівський Золотоверхий собор. Тут ніяких змін особливих не буде відбуватися», – зазначив Епіфаній.

Він наголосив, що патріарх Філарет залишається лідером української нації і планує допомагати Епіфанію керувати церквою.

Your browser doesn’t support HTML5

Якби я не поступився, томосу не було б – Філарет

15 грудня в Києві, в соборі Святої Софії відбувся об’єднавчий собор, на якому ієрархи, священики і миряни з трьох фактично наявних на той час в Україні православних церковних організацій, – Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви і Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом (від останньої на собор прийшли представники лише двох єпархій), – подолали церковний «розкол» в Україні і створили єдину канонічну православну церковну організацію в Україні, помісну Православну церкву України (ПЦУ). Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП.

6 січня 2019 року, на Святвечір перед юліанським Різдвом, митрополит Епіфаній має в супроводі президента України Петра Порошенка і голови Верховної Ради Андрія Парубія отримати від Вселенського патріарха Варфоломія у Стамбулі томос (церковну грамоту), що формально затвердить канонічний автокефальний статус ПЦУ як однієї з 15 помісних православних церков світу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Вселенський патріарх Варфоломій із пакетами цукерок фабрики «Рошен». Під час зустрічі з дітьми він пожартував, що від президента Петра Порошенка взяв за автокефалію для церкви України не гроші, а цукерки і шоколад. Він пояснив, що Порошенко має шоколадну фабрику і, як і президент США Дональд Трамп, є підприємцем. «Хоча російська церква звинувачує мене в тому, що я взяв гроші за цю автокефалію, я взяв не гроші, а багато цукерок і шоколаду з фабрики Порошенка», – сказав патріарх Варфоломій. Після цього він роздав цукерки дітям, які прийшли колядувати в резиденцію патріарха. Стамбул, 24 грудня 2018 року

Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

Парламент ухвалив рішення щодо перейменування УПЦ (МП) в Російську православну церкву

Агент «Юрек», покаяння і томос для України

Ризька картотека: РПЦ і КДБ. Це актуально і для України

УПЦ (МП) допомагала Гіркіну готувати анексію Криму – СБУ