У Гаазі перші справи щодо воєнних злочинів Росії почнуть розглядати взимку – Bloomberg

Точна дата початку розгляду першої справи не називається, однак це може статися або наприкінці цього року або на початку наступного.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі має намір висунути перші звинувачення в можливих російських воєнних злочинах в Україні вже цієї зими, повідомляє агентство Bloomberg.

Точна дата початку провадження у першій справі не називається, однак, за даними Bloomberg, це може статися або наприкінці цього року або на початку наступного.

Також повідомляється, що представники України домовляються з Міжнародним судом про передачу йому щонайменше одного російського військовополоненого, який нібито готовий надати свідчення проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Малюська назвав ключову проблему у судових процесах над підозоюваними у воєнних злочинах


Генеральна прокуратура України веде збір свідчень про можливі воєнні злочини російських військ та власні розслідування з першого дня війни. У березні для збору доказів злочинів російської армії в Україні було створено спільну слідчу групу, у тому числі за участі Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Роботу групи підтримує агентство Європейського Союзу зі співробітництва у сфері кримінального правосуддя.

Москва, попри численні свідчення, не визнає відповідальність своїх військових у воєнних злочинах.

Читайте також: Прокурор МКС про злочини РФ в Україні: у нас багато інформації і є бажання досягти справедливості

25 травня заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв'ю Радіо Свобода зазначив, що Міжнародний трибунал для покарання вищого політико-військового керівництва Росії за воєнні злочини в Україні та міжнародний арбітраж для перетворення заморожених за кордоном активів РФ на компенсації для українців можуть бути створені уже наприкінці літа.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Винні у воєнних злочинах росіяни потраплять до в’язниці, як тільки опиняться за межами Росії – єврокомісар