Біля Запорізької АЕС ситуація «не покращується», воєнні дії посилюються – Ґроссі

За словами Рафаеля Ґроссі, нинішній рівень ризику на станції є «надзвичайно високим і абсолютно непередбачуваним»

Навколо Запорізької АЕС посилюються воєнні дії, заявив у вівторок генеральний директор Міжнародного агентства з питань атомної енергії Рафаель Ґроссі.

За його словами, ситуація «не покращується», а нинішній рівень ризику на станції є «надзвичайно високим і абсолютно непередбачуваним».

«Воєнні дії тривають», – сказав він у коментарі CNN. – «Насправді вони збільшуються. Зростає кількість військ, військових транспортних засобів, важкої артилерії, більше воєнних дій навколо заводу».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «З власної волі окупанти не підуть». Працівник ЗАЕС розповів про захоплення станції та роботу під дулами армії РФ

Гендиректор МАГАТЕ додав, що електростанція «неодноразово відключалася».

«Я хочу особисто побачити, яка ситуація, поговорити з нинішнім керівництвом, яке є російським», – сказав Ґроссі.

Візит Рафаеля Ґроссі стане його другим відвідуванням станції і першим після того, як МАГАТЕ запровадило постійну присутність на цьому майданчику у вересні минулого року.

Напередодні гендиректор МАГАТЕ зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Президент під час зустрічі наголосив, що «без негайного виведення російських військ і персоналу із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки та захищеності приречені на невдачу».

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після вторгнення в Україну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Москва заявляє про готовність обговорити з МАГАТЕ ситуацію на Запорізькій АЕС