У Криму оштрафували батька засудженого у «справі Хізб ут-Тахрір» за участь у «стихійних зборах» під ФСБ

17 вересня Київський районний суд Сімферополя сумарно оштрафував на 117 тисяч рублів сімох учасників «стихійних зборів» під будівлею управління ФСБ 4 вересня

Підконтрольний Росії Київський районний суд в окупованому Сімферополі призначив штраф у розмірі 10 тисяч рублів (близько 3,6 тисячі гривень) Решату Бєлялову, затриманому під будівлею ФСБ Росії в Криму 4 вересня. Про це повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на громадського захисника Айдера Сулейманова.

За його інформацією, суд відмовився допустити на відкрите засідання слухачів, мотивуючи це обмеженнями через COVID-19. Крім того, суддя Катерина Чумаченко не захотіла забезпечити явку прокурора і викликати для допиту в суді свідків, а також особи, яка склала адмінпротокол.

Сулейманов наголосив, що він наполягав на перевірці показань свідків, оскільки побачив у їхніх словах прояв неприязного ставлення за національною ознакою. Суд у задоволенні цих клопотань відмовив.

Cуд також не надав Решату Бєлялову перекладача. Своє рішення суддя мотивувала тим, що в протоколі про адміністративне правопорушення рукою Бєлялова було написано «не згоден», що на думку судді вказує на знання особою російської мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доповідь ООН з прав людини: глава місії розповіла про тортури Єсипенка в окупованому Криму

17 вересня Київський районний суд Сімферополя сумарно оштрафував на 117 тисяч рублів сімох учасників «стихійних зборів» під будівлею управління ФСБ 4 вересня.

Російська поліція завела 58 адміністративних протоколів на затриманих 4 вересня біля будівлі ФСБ Росії кримських татар.

Решат Бєлялов – батько засудженого до 18 років ув’язнення за другою бахчисарайською «справою Хізб ут-Тахрір» Мемета Бєлялова.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінувало їм участь у забороненій в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». В Україні діяльність цієї організації законом не обмежується.

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року виніс вирок у другій Бахчисарайському «справі Хізб ут-Тахрір».

У Офісі президента України Володимира Зеленського назвали вирок «військовим злочином».